Slovenija

V Radljah nezadovoljstvo zaradi predloga zvišanja nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča

G.G./STA
23. 9. 2019, 17.27
Posodobljeno: 23. 9. 2019, 17.29
Deli članek:

V Radljah ob Dravi že vse od spomladi razburja napoved občine, da bo zvišala nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča.

Občina Radlje
Župan Radelj Alan Bukovnik.

Občina v predlogu novega odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča navaja, da se je spremembe leta 2016 sprejetega odloka lotila zaradi nezakonitosti, ki jih je pri nadzoru ugotovilo okoljsko ministrstvo, hkrati pa, ker je v primerjavi z drugimi občinami ugotovila nekatere anomalije in jih želi odpraviti.

Tako se je lotila sprememb pobiranja te dajatve, spremembe pa predvsem razburjajo gospodarstvenike. Ti menijo, da bi občina morala o tako pomembni temi vzpostaviti z njimi dialog in skupno delovno skupino. Kot kaže, je bila občina na pogovore sprva tudi pripravljena, a je do izmenjave mnenj v zadnjem obdobju prihajalo le pisno.

Predstavniki gospodarstvenikov, povezanih tako v regijski gospodarski kot tudi v radeljski območni obrtni zbornici, so tako na občino avgusta letos poslali pisni predlog pogajalskih izhodišč, v katerem so predlagali postopno in zmerno povišanje dajatve.

Predstavniki gospodarstva so prepričani, da so se s tem na predlagane spremembe odloka odzvali pravočasno in argumentirano, pri čemer pa opozarjajo, da z vsebino odloka predhodno, kakor tudi ne občani in zainteresirana javnost, niso bilo seznanjeni. 

Višja nadomestila

Predlagan novi odlok za zazidana stavbna zemljišča za stanovanjski namen vrednost točke ohranja v enaki višini kot doslej, za poslovne površine pa se vrednost zvišuje. Tisti, ki za komunalno urejene poslovne površine velikosti sto kvadratnih metrov zdaj plačujejo 86,88 evra, bi glede na predlog odloka po novem od leta 2021 dalje, po zadnjem od dveh predvidenih dvigov, plačevali 176,53 evra.

Močno se glede na predlog odloka zvišuje tudi dajatev za nezazidana stavbna zemljišča. Za 500 kvadratnih metrov takšnega zemljišča, ki je sicer namenjeno stanovanjski gradnji, se dajatev z zdajšnjih 37,5 evra zvišuje na 220 evrov, za 500 kvadratnih metrov nezazidanega stavbnega zemljišča za poslovni namen pa se dajatev zvišuje z zdajšnjih 125 na 700 evrov od leta 2021 dalje.

Občina Radlje ob Dravi je v letu 2018 pobrala za 190.000 evrov nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč od fizičnih oseb in za dobrih 377.000 evrov nadomestila od pravnih oseb, pri čemer je v tem znesku tudi dolg iz prejšnjega leta, znesek pa glede na nepravnomočnost nekaterih odločb še ni dokončen.

Več denarja za občino

V letu 2020, za katerega naj bi po novem odloku veljal prvi od dveh načrtovanih dvigov, občina načrtuje za 150.000 evrov več priliva iz tega naslova kot v letu 2018, v letu 2021 pa še za 130.000 evrov več priliva, je pojasnil radeljski župan Alan Bukovnik.

Dejal je še, da se je občina zahtevam gospodarstva približala med drugim s tem, da je po prvem, spomladanskem branju odloka višino dajatve za pravne osebe znižala za petino glede na prvotni predlog, in da po novem predvideva postopni dvig, ki ga sprva ni. Bukovnik je ob tem tudi zanikal navedbe, da občina zavrača dialog z gospodarstvom, saj da so glede problematike gospodarstvu pripravili izčrpne pisne odgovore.