Usposabljanje

Nad Slovenijo ves teden vojaška letala

S.R./STA
23. 9. 2019, 07.02
Posodobljeno: 23. 9. 2019, 07.16
Deli članek:

Od danes pa do petka bo po državi potekalo usposabljanje kontrolorjev združenega ognja iz enot Slovenske vojske in tujih oboroženih sil.

STA
Pilatus PC-9 M Hudournik.

Usposabljanje bo podpirala 152. letalska eskadrilja Slovenske vojske s parom letal Pilatus PC-9 M Hudournik in nizozemsko vojaško letalstvo z letalom Lear Jeat, so sporočili iz Slovenske vojske. Letala bodo v podporo usposabljanja vzletala z letališč v Cerkljah ob Krki in na Brniku.

Letenje bo danes potekalo na območju Podsrede, v torek na območju Mirenske doline, v sredo na območju Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna, v četrtek na širšem območju Kočevja, v petek pa na širšem območju Novega mesta. Potekalo bo predvidoma med 9. in 16. uro, v četrtek tudi med 11. in 21. uro, z intenzivnostjo do dveh letal. 

Pri usposabljanju se bo upoštevalo zakonska določila in ostale predpise, ki urejajo letenje na nizkih višinah z vojaškimi letalniki, so sporočili iz vojske. Kot so še zagotovili, se bodo piloti v največji možni meri izogibali nizkemu letenju nad večjimi naselji. Kontrolorji združenega ognja pri usposabljanju na javnih površinah zunaj vadišč ne bodo uporabljali orožja, streliva ali drugih vadbenih sredstev.