NAJEMNINE

Sodišča za streho nad glavo zapravljajo milijone

Ž.K.
22. 9. 2019, 18.45
Posodobljeno: 22. 9. 2019, 19.39
Deli članek:

Več tisoč kvadratnih metrov poslovnih prostorov v središču Ljubljane najemajo sodišča, ki se že desetletja spopadajo s hudo prostorsko stisko.

Bobo
Sodna palača na Tavčarjevi ulici v Ljubljani je že leta in leta premajhna. Večina prostorov, ki jih najemajo sodišča, je namenjenih arhivom.

STA
Bo ministrici Andreji Katič uspelo najti denar za gradnjo nove stavbe?

Kdor je imel to (ne)srečo, da ga je življenjska po pripeljala na katerega izmed sodišč v Ljubljani, ve, da so ta raztresena po celem središču mesta. Malo tu, malo tam. Da sploh lahko opravljajo svoje delo, morajo sodišča poslovne prostore najemati. Skupaj imajo v najemu več kot 27 tisoč kvadratnih metrov površin, za kar vsak mesec namenijo nekaj več 272 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja. Letni znesek presega tri milijone evrov.

Bogastvo v zasebne žepe

Prostori, ki jih najemaj sodišč so bolj ali manj namenjena arhivom. Nepremičnine najemajo na 17 različnih lokacijah, od 11 različnih pravnih subjektov in dveh zasebnikov. Največ, kar 46.751 evrov mesečne najemnine za prostore, kjer se nahajajo arhivi okrajnega sodišča, zaračunava podjetje Realco, d. o. o. Lastnik družbe, ki oddaja dobrih 4000 kvadratnih metrov prostorov na Miklošičevi ulici 12, je Andrej Kremljak, poslovnež, ki večino prihodkov ustvari kot solastnik kazinoja Fortuna v Novi Gorici, vpisal pa se je tudi med hotelirje, saj eno izmed njegovih sedmih podjetij, katerih lastnik ali solastnik je, gradi butični hotel v stari Ljubljani. 

Služijo tudi tujci 

Na drugem mestu med podjetji, ki lahko zelo dobro živijo le od oddajanja prostorov državi, je še podjetje Olton plus, ki sodiščem zagotavlja dve nepremičnini; za eno mesečno prejme 24.375 evrov in za drugo 16.875 evrov. Lastnika podjetja sta Stanislav in Nikita Bobylev, v lasti imata tudi podjetje Brius, ki uspešno posluje z državno DUTB.

Pogodbe za nedoločen čas

Med najemodajalci so še Zadružna zveza Slovenije, pa Pošta Slovenije, Union Hoteli, Medex, d. o. o., Kompas Shop, Delavska hranilnica, podjetje Immoreal in Zavarovalnica Triglav. Zanimivo je, da je med najmanjšimi najemodajalci tudi Matjaž Rakovec, nekdanji predsednik uprave Zavarovalnice Triglav. Glede na to, da so vsi najeti prostori v središču Ljubljane, so najemnine, ki jih plačujejo, razmeroma nizke in v povprečju dosegajo deset evrov za kvadratni meter in so večinoma sklenjene za nedoločen čas.

Opuščen projekt

Prostorska stiska otežuje delo sodišč že več kot desetletje. Da v našem glavnem mestu potrebujemo novo sodno palačo, so oblasti ugotovile že leta 2006, ko so prvič napovedali njihovo gradnjo. Čeprav je bilo kupljeno zemljišče na Masarykovi cesti ob železnici in tudi že vložena dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja, se ni zgodilo nič. Po desetih letih so pristojni ugotovili, da lokacija ni več primerna, saj naj bi gradnja potekala v sklopu novega potniškega centra, a se je tudi ta projekt ustavil. Aktualne oblasti zdaj razmišljajo o novi lokaciji.

Sodišče v jami

Trenutna ministrica Andreja Katič je decembra lani dejala, da ima ministrstvo delno komunalno opremljeno zemljišče za Bežigradom, kjer bi lahko zrasla nova sodna palača. Povedala je, da so bili v zvezi s tem že pripravljeni tudi nekateri dokumenti in se zavezala, da bo postopke nadaljevala. Dobrih 11 tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče leži na območju med Dunajsko in Topniško cesto, kjer je bila do leta 1994 vojašnica, ki pa so jo potem porušili. In gradbena jama je ostala vse do danes.