Avtomobilski gigant Magna je šesterico proizvodnih delavcev uradno odpustil zaradi tehnoloških, procesnih in organizacijskih razlogov. Kot razkrivajo dokumenti, ki jih je pridobil sindikat, pa so bili razlogi kršitve oz. disciplinski ukrepi, izobrazba delavcev in skupna delovna doba zaposlenih. Po besedah predsednika konfederacije Gvida Novaka gre za manjše kršitve, kot sta uporaba telefona in zamujanje.

Ustrezni disciplinski postopki niso bili izvedeni, zato pravne podlage za odpuščanje ni, je po poročanju radia prepričan Novak. Kot je dodal, je med odpuščenimi tudi oseba s sindikalno imuniteto. Sindikat se po Novakovih besedah, ki jih povzema radio, boji še, da želi Magna s postopnim odpuščanjem manjših skupin delavcev zaobiti zakonodajo, ki pri kolektivnem odpuščanju zahteva pripravljanje programa presežnih delavcev in posvetovanja s sindikatom.

Magna je namreč zaradi zaostrenih razmer na avtomobilskem trgu napovedala uvedbo varčevalnega programa. Iz Magne so za Radio Slovenija sporočili, da varčevalni ukrepi slovenske tovarne ne bodo doleteli in da so šesterico odpustili zakonito. Dodali so, da delovna mesta varujejo pogoji, pod katerimi so pridobili državno subvencijo, zato so odpuščene že nadomestili s šestimi novimi delavci, a ne uradno v proizvodnji, temveč v režiji.

Preostala delavka se sicer zaradi zdravstvenih razlogov ni udeležila dopoldanskega posveta.

Novak pričakuje, da bodo morali odpuščene delavce v Magni ponovno zaposliti, končanje postopka pred delovnim sodiščem, kjer se spore o obstoju delovnega razmerja običajno obravnava prednostno, pa pričakuje zelo hitro, v dveh do treh mesecih.

Novak pričakuje, da jih bodo morali vzeti nazaj

"Glede na način, kako so jih odpustili, mislim, da jih bodo morali vzeti nazaj," je dejal Novak in pojasnil, da se je Magna ob vložitvi vloge za subvencijo države zavezala, da bo novoustanovljena delovna mesta ohranila najmanj deset let. A v proizvodnji se delovna mesta ne ohranjajo, ti ni isto kot delovna mesta v režiji.