Pod streho

Znižan, a še vedno rekorden proračun

G.G./STA
19. 9. 2019, 15.26
Posodobljeno: 19. 9. 2019, 18.08
Deli članek:

Proračunski uporabniki so našli za skupaj 100 milijonov evrov prihrankov, kot jim je prejšnji teden naložil finančni minister.

Bobo
Vladna ekipa je spravila proračun pod streho.
Zgornja meja skupnih dovoljenih odhodkov proračuna je bila za leto 2020 sprva določena pri 10,450 milijarde evrov, kar je 290 milijonov evrov več kot letos in največ doslej.

Vlada je na današnji seji potrdila predloga državnih proračunov za prihodnji dve leti. Z njima se odhodki zvišujejo, hkrati pa zasleduje fiskalno pravilo.

A potem ko je Urad RS za makroekonomske analize in razvoj prejšnji teden znižal pričakovano gospodarsko rast Slovenije s 3,4 na 2,8 odstotka v letu 2019 ter s 3,1 na tri odstotke v letu 2020, je sklenila vlada znižati proračunske odhodke za skupaj 100 milijonov evrov. Finančni minister Andrej Bertoncelj je zato proračunskim porabnikom naložil, naj do danes vsak svoje proračunske apetite oklesti za po približno odstotek.

Kljub temu bo imela Slovenija rekorden proračun - prihodnje leto bo torej na voljo 10,350 milijarde evrov, proračunski uporabniki pa bodo še vedno večinoma deležni več denarja, kot pa ga imajo na voljo letos.

"To je najpomembnejši dokument, ki ga vlada sedaj pošilja v DZ. V obeh proračunih smo zasledovali cilj, da sta socialno in razvojno naravnana," je izpostavil premier Marjan Šarec. Dogajanje bo odvisno od gospodarske rasti. Kot je dejal, "zaenkrat kaže na dvakrat višjo rast, kot je povprečje območja evra, a ne gre si zatiskati oči, da prihaja do določenega ohlajanja; ne govorimo o krizi, a treba je biti pozoren".

Socialno in razvojno naravnanost obeh proračunov je izpostavil tudi finančni minister Andrej Bertoncelj. "Veseli me, da imamo proračuna na ravni vlade pod streho. Sta dobra, nista idealna, smo pa sestavili optimalen proračun v danih razmerah," je ocenil.

Letos so tako po njegovih besedah "začeli s preventivnimi ukrepi za zmanjševanje potratnosti javne uprave". "Za leto 2020 pa smo se soglasno dogovorili, da znižamo porabo za 100 milijonov evrov oz. po en odstotek na 14 ministrstvih," je dodal.

K proračunoma je vlada sprejela tudi predlog zakona o izvrševanju proračuna, ki je po besedah ministra "tehnični izvedbeni dokument", ter spremljajoče dokumente, ki jih sedaj pošilja v DZ. Vlada bo do sredine oktobra pripravila osnutek proračunskega načrta in ga posredovala Evropski komisiji. Vse potrebne dokumente pa bo ministrstvo posredovalo v oceno tudi fiskalnemu svetu, je dejal minister.

Šarec je medtem še povedal, da se glede morebitne vezave zaupnice na sprejem proračunov v DZ še ni odločil. "O zaupnici se še nisem odločil, imamo še nekaj časa. Ko bo zadeva v DZ, se bomo odločali glede na dano situacijo," je dejal.

Vlada danes ni obravnavala predloga davčnega prestrukturiranja ter predloga posebnega zakona, ki bo urejal določene zadeve s pristojnosti ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. "Davčni ukrepi in ukrepi, ki jih pripravlja ministrstvo za delo, bodo prišli na sejo vlade čez največ 14 dni, ker je treba nekatere zadeve še uskladiti," je pojasnil Šarec.

Glede predloga o prenosu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja k obveznemu sta oba povedala, da je rešitve, kako zapreti finančno konstrukcijo, še treba poiskati. "Pri prenosu zavarovanja moramo doreči, kje bomo dobili najmanj 150 milijonov evrov. Če bomo zvišali prispevne stopnje in obremenili samo delovno aktivno prebivalstvo, ne bo najbolje," je menil premier.

Bertoncelj je spomnil, da je to nosilna naloga ministrstva za zdravje, na ministrstvu za finance pa so naredili izračune. "Za razliko, ki se je pokazala, bo treba poiskati rešitve, ki bodo vodile k cilju in ki bodo javnofinančno vzdržne. Ker naj bi po predlogu Levice in ministrstva za zdravje takšen prenos stopil v veljavo s 1. januarjem 2021, mislim, da si lahko vzamemo čas, da pridemo do dobre rešitve," je sklenil.