Burni odzivi

V Mariboru ostaja parkiranje ob sobotah brezplačno

J.P./STA
18. 9. 2019, 21.49
Deli članek:

Mestna občina Maribor je po burnih odzivih tako javnosti kot lokalne politike umaknila predlog uvedbe plačljivega parkiranja v središču mesta ob sobotah. Ob delovnih dneh pa naj bi bilo po novem povsod v t. i. beli coni parkiranje plačljivo med 8. in 19. uro.

Bobo
V bližini zdravstvenih zavodov ohranjajo modre cone s skupno 247 parkirnimi mesti, ki so namenjena kratkotrajnemu parkiranju. Tam bo še naprej mogoče za določen krajši čas parkirati brezplačno

Zadnjo besedo bodo imeli mestni svetniki, ki bodo predlog sprememb parkirnega režima v mestu dokončno sprejemali na naslednji seji predvidoma sredi oktobra.

V prvi obravnavi pred dvema tednoma so imeli številne pripombe, zato je vodstvo občine zdaj pripravilo spremenjen predlog. Kot so danes sporočili z občine, so pri pripravi besedila sprememb odloka o občinskih cestah za drugo obravnavo v delu, ki se nanaša na plačilo parkiranja na občinskih parkiriščih, upoštevali pobude imetnikov parkirnih dovolilnic in predstavnikov gospodarstva ter predloge, ki so jih med prvo obravnavo na septembrski seji podali člani mestnega sveta. "Tako bo ob sobotah parkiranje po vsem mestu še naprej brezplačno," so navedli.

V gradivu za drugo obravnavo odloka ostaja tudi predlagano povišanje cen parkirnih dovolilnic za stanovalce na območju plačljivih parkirnih con, in sicer na 6,25 evra na mesec (150 evrov za dveletno dovolilnico) oziroma 7,50 evra na mesec (180 evrov za dve leti), odvisno od parkirne cone.

Prav uvedba plačljivega parkiranja ob sobotah je namreč naletela na največ nasprotovanja. Enako sporen je bil predlog za podaljšanje obveznega plačevanja parkirnine v t. i. beli coni v delovnih dneh. Medtem ko je zdaj treba na večini parkirnih mest v središču Maribora (izjema je Lent) plačevati ob delovnikih parkirnino med 8. in 17. uro, je vodstvo občine na čelu z županom Sašo Arsenovičem želelo podaljšati plačljivo parkiranje na obdobje od 7. do 20. ure.

Zdaj so stopili korak nazaj. "Čas plačljivega parkiranja v mestu bomo poenotili, in to tako, da ga bomo na Lentu skrajšali za eno uro, drugod pa podaljšali za dve uri. Po novem bo tako povsod v beli coni parkiranje plačljivo med 8. in 19. uro," so danes sporočili z občine.

Po najnovejšem predlogu, ki ga mora potrditi še mestni svet, bo prvih 10 minut parkiranja odslej povsod brezplačnih. "To je čas, ki ga, recimo, porabimo za manjši opravek. S tem ukrepom želimo med drugim tudi postopoma preiti na čim bolj brezgotovinsko plačevanje parkirnine oziroma zagotoviti enake pogoje za vse oblike plačevanja (gotovinsko, preko spletne aplikacije, s sms-sporočilom)," so pojasnili na občini.

V coni 5, ki zajema območje Ljudskega vrta, naj bi bila po novem parkirnina 50 centov na uro. Trenutno za to cono velja cena 80 centov za uro parkiranja, razen na dveh odsekih, kjer je že zdaj 50 centov. Na južni strani stadiona bo cena ure parkiranja ostala pri sedanjih 80 centih na minuto.

Na ostalih parkiriščih v beli coni se cena parkiranja ne bo spremenila. To je predvidel že predlog za prvo obravnavo na mestnem svetu.

Na štirih zaprtih občinskih parkiriščih, kjer je dostop omejen z zapornico (Sodna, Mlinska in Loška ulica ter Rakušev trg), ostaja predlagano povišanje cene ure parkiranja z enega na 1,20 evra.

"Seveda pa v bližini zdravstvenih zavodov in drugih pomembnih javnih institucij ohranjamo modre cone s skupno 247 parkirnimi mesti, ki so namenjena kratkotrajnemu parkiranju. Tam bo še naprej mogoče za določen krajši čas parkirati brezplačno," so izpostavili na občini.