Hladnejša zračna masa

Pred nami so sveža jutra – jutri sunki vetra do 100 kilometrov na uro, nastane lahko slana

J.P.
18. 9. 2019, 16.08
Posodobljeno: 18. 9. 2019, 16.19
Deli članek:

Dopoldne je večji del Slovenije dosegla hladnejša zračna masa iz severnega dela Evrope.

Profimedia
V alpskih dolinah in v neprevetrenih mraziščih lahko nastane tudi slana.

Padavine so se najdlje pojavljale na Dolenjskem, marsikje je ponagajal tudi veter. In medtem ko je bilo jutro še precej toplo – po nižinah od 14 do 18, na Primorskem do 20 stopinj Celzija –, so zaradi ohladitve popoldanske temperature večinoma nižje od jutranjih. Zlasti na severozahodu se bo že popoldne delno razjasnilo, »drugje pa postopno razjasnitev pričakujemo šele ponoči in v četrtek zjutraj«, so sporočili meteorologi Agencije RS za okolje.

Silovita burja

Ob prodoru hladnega zraka je zapihala tudi burja. Po ocenah vremenoslovcev bo najmočnejša v četrtek zjutraj, ko bodo sunki vetra dosegali hitrost do 100 kilometrov na uro, v petek pa bo že precej oslabela.

Hladni začetki dneva

Hladna fronta se je prek Slovenije pomaknila proti jugovzhodu. Za njo k nam od vzhoda v spodnjih zračnih plasteh doteka hladnejši zrak.

Od četrtka do nedelje bo prevladovalo sončno vreme. Jutra bodo sveža: najnižja temperatura v notranjosti bo večinoma med 2 in 8 stopinjami Celzija, v alpskih dolinah in v neprevetrenih mraziščih bo še hladneje, lahko nastane tudi slana. Dnevna temperatura se bo ob obilici sonca povzpela od 16 do 20 stopinj Celzija, topleje – do 23 stopinj Celzija – bo na Primorskem. »Zrak bo suh, vidljivost v ozračju pa zelo dobra. V nedeljo in v ponedeljek bodo zapihali toplejši jugozahodni vetrovi,« so še povedali meteorologi.