Gasilec Junak

20-letni Jure med malico s heimlichovim prijemom rešil življenje moškemu

Mihael Korsika
18. 9. 2019, 08.32
Posodobljeno: 2. 10. 2019, 11.37
Deli članek:

Prvi izmed kandidatov za naziv gasilec junak je 20-letni Jure Kovač. Med službeno malico je namreč rešil 54-letnega moškega, ki se je med uživanjem rebrc začel dušiti. Na pomoč mu je priskočilo nekaj prisotnih, na koncu pa mu je življenje s strokovnim prijemom rešil mladi gasilec.

Sašo Švigelj
Gasilec Jure Kovač

Predstavljamo prvega izmed kandidatov časopisa Novice Svet24 za naziv gasilec junak, v katerih boste bralci in bralke izbrali vašega gasilskega junaka. To je mladi 20-letni Jure Kovač iz Nove Cerkve pri Vojniku, ki je letos poleti med malico rešil življenje 54-letnega Tomislava Pelka iz Rogaške Slatine.
Kovaču je bilo gasilstvo položeno že v zibelko, iz katere je že kot dojenček lahko slišal zvoke gasilske sirene, saj živi le nekaj korakov stran od gasilskega doma v vasici, ki ima danes nekaj manj kot 500 prebivalcev.
»To je družinska tradicija, kar je verjetno vplivalo na to, da sem že od nekdaj navdušen na gasilstvom. Pri gasilcih so oče in mama, stari oče in birmanski boter,« pravi Kovač.

Sašo Švigelj
Jure Kovač prihaja iz Nove Cerkve pri Vojniku.

Posredovanje med malico

Tri mesece kasneje je bil gasilec Kovač ob pravem času na pravem mestu, in sicer julija letos v Šmarju pri Jelšah. Kandidat za gasilskega junaka je po poklicu voznik tovornega vozila, naključje je hotelo, da se je 26. julija ob pol enajstih dopoldne ustavil na malici v eni izmed tamkajšnjih gostiln.

»Bil sem na službeni vožnji s tovornim vozilom proti Rogaški Slatini, ko sem se v Šmarju pri Jelšah ustavil na malici. Tam je jedel neki gospod, ki je sedel malce stran od mene. Naenkrat je vstal, videl sem, da se je začel dušiti in spremenila se je barva na njegovem obrazu,« se spominja Kovač. Drugi navzoči so najprej priskočili na pomoč, a moškemu niso mogli pomagati. Ker je aprila končal tečaj za bolničarja gasilca, je Kovač vedel, kaj narediti.

»Skočil sem do njega, v obraz je bil že čisto vijoličen, saj ni mogel priti do kisika. Najprej sem mu dal med lopatice pet udarcev, a to ni pomagalo, nato pa sem uporabil heimlichov prijem. Nekajkrat sem stisnil, nato je tujek šel ven, on pa je normalno zadihal,« se še spominja Kovač.

Rešeni Tomislav Pelko, za katerega so bila rebrca skoraj usodna, je bil po Kovačevih besedah v šoku. »Le zahvalil se mi je, ni me niti vprašal, kdo sem in od kod sem. Kasneje pa me je sam poiskal. Res je bil zelo hvaležen,« še pravi gasilec.

»Vidi se strokovnost in tudi interes društva, da imajo takšna usposabljanja. Takšen človek si zasluži eno veliko pohvalo in priznanje in da bi ga še naprej usposabljali, saj je ena izmed njegovih velikih želja, da bi postal poklicni gasilec,« je dejal Pelko, ki je še vedno v stikih s svojim rešiteljem. »Če eno društvo, kot je Prostovoljno gasilsko društvo Nova Cerkev, ne bi dajalo svojih ljudi usposabljati, potem bi bil jaz mrtev ali pa hud invalid,« je še poudaril Pelko.

Sašo Švigelj
Jure Kovač je bil ob pravem času na pravem mestu.

Glede na lastno izkušnjo Pelko ocenjuje, da bi morala država v osnovnih in srednjih šolah organizirati možnost brezplačnih tečajev za najnujnejše znanje, kot je oživljanje, reševanje iz vode, ukrepanje ob dušenju in podobno.

Gasilec Kovač je sicer le mesec pred dogodkom v Šmarjah pri Jelšah prav tako priskočil na pomoč. Ker sta gasilski vozili že dlje časa stali v garaži, sta ju s kolegom peljala na tako imenovano »kondicijsko vožnjo« proti Celju. »Na cesti sva videla kolesarja, ki je padel. Obrnila sva nazaj, prižgala modre luči, vzela prvo pomoč in ga oskrbela,« nam je povedal Kovač. Ko so prispeli reševalci, sta kolesarja pomagala odnesti v reševalno vozilo.

Mladi, srčni gasilec je tako prvi izmed predstavljenih kandidatov za naziv gasilec junak. Za 20-letnega Jureta Kovača iz Nove Cerkve boste lahko prek glasovnice v našem časopisu oddali glas, potem ko bomo predstavili zadnjega kandidata. S tem boste pomagali izbrati finaliste naše akcije gasilec junak.

Nagrade za gasilca in njegovo društvo

Za izbranega gasilca in njegovo gasilsko društvo so pripravili tudi posebne nagrade. Društvo bo tako dobilo nov agregat v vrednosti 4000 evrov, medtem ko bo gasilski junak dobil novo svečano uniformo in paket presenečenja.

Sašo Švigelj
Jure Kovač