Priložnost za hiter zaslužek je v nezakonitem prevozu migrantov videl 30-letni Pakistanec z začasnim naslovom v Italiji Jahangir Muhammad. Dvajsetega junija letos je ob 8. zjutraj v svojo opel zafiro na območju Vinice naložil sedem rojakov, ki so pred tem nezakonito prečkali slovensko-hrvaško mejo. Cilj potovanja je bila Italija, a prav daleč niso prišli. Po vsega nekaj metrih vožnje je skupino ustavila slovenska policija in voznika skupaj z migranti prijela. Kot je Muhammad med preiskavo povedal policistom, se je pred odhodom v Slovenijo z neznano osebo dogovoril, da ob plačilu 1000 evrov iz Bele krajine v italijansko Gorico odpelje skupino tujcev. Ti so v Slovenijo prišli iz Bihaća v Bosni in Hercegovini; na pot so se odpravili 14. junija, hodili so peš, pri tem pa so si pomagali z navigacijo na telefonih. Telefonsko številko Muhammada, ki jih je prišel iskat v Sloveniji, so dobili že v Bihaću. Preden so se odpravili na pot, so moškemu, ki je opravljal vlogo posrednika, plačali med 80 in 150 evrov, ko bi prišli v Italijo, pa bi vozniku plačali še vsak po 250 evrov.

Da se na območju, na katerem so bili prijeti, nekaj dogaja, so slovenski policisti posumili zaradi dima, ki so ga občani opazili med Vinico in vasjo Perudina. Na kraj je prišel policist s službenim psom, ki ga je sled hitro pripeljala v bližino ceste Vinica–Črnomelj. Ko je pregledoval gozd ob cesti, je slišal zvoke hoje in zapiranja avtomobilskih vrat. Stekel je na cesto in opazil avtomobil, poln oseb temnejše polti, ki je ravnokar speljal. Čeprav je bil sam, mu je vozilo uspelo ustaviti, kmalu pa so na pomoč prihiteli tudi drugi policisti. 

OLAJŠEVALNE OKOLIŠČINE

Muhammad je dejanje priznal že med preiskavo, kar mu je novomeška okrožna sodnica Mojca Hode, pred katero je stopil v torek, štela kot olajševalno okoliščino. Kot je povedal na sodišču, denarja za plačilo kazni ne on ne njegova družina nimata, saj vse, kar imajo, porabijo za zdravljenje hčerke, ki se je rodila s hudo srčno napako in z njegovo ženo še vedno živi v Pakistanu. Prav zaradi tega se je tudi lotil tihotapljenja ljudi, saj jim je začelo zmanjkovati denarja za zdravljenje. »Ker nismo imeli denarja, so hčer predčasno odpustili iz bolnišnice. Žena sicer berači in mesečno na ta način zbere okoli 200 evrov, a samo za zdravila vsak mesec potrebujemo kakih 600 evrov,« je svojo zgodbo pripovedoval na sodišču.

»Prvič v življenju sem počel kaj takega, nikoli se nisem ukvarjal s kriminalom. Prosim, dajte mi še eno možnost in mi dovolite, da čim prej pomagam hčerki,« je prosil sodnico Hodetovo, njegov odvetnik Jurij Gros pa je sodišču dostavil tudi potrdilo o težkem zdravstvenem stanju njegove hčerke. 

Sodnica je prošnje delno uslišala in mu na koncu dosodila milejšo kazen od tiste, ki jo je predlagal tožilec, in sicer osem mesecev zapora in 3500 evrov denarne kazni, ki jih bo Muhammad najverjetneje odslužil z dodatnimi 70 dnevi zapora.