Šokirani

»Da tako zalezuješ dekleta in jih snemaš, to ni normalno«

P.K.
17. 9. 2019, 19.30
Deli članek:

Kar nekaj posameznikov je želelo s svojimi zapisi na družbenih omrežjih javnost posvariti o sumljivem dogajanju. Neki moški naj bi sledil ženskam in jih snemal.

dreamstime
Policija je avtorja izsledila in mu izrekla opozorilo. (Simbolična fotografija)

Ali to drži in kaj storiti v takem primeru, smo preverjali pri pristojnih, a najprej na podlagi spletnih objav povzemimo, kaj naj bi se dogajalo.
»Opozorili so me, da nek tip hodi po Gorici, snema bejbe in posnetke objavlja na internetu. Punce, če se prepoznate v videih, ga prijavite. To je bolno,« se glasi eden od spletnih zapisov, ki ga pospremi še fotografija moškega, ki naj bi to počel, dodana je tudi povezava do spletnega mesta, kjer naj bi omenjeni posnetke žensk objavljal.

Iz videov, ki so tam na voljo, je razvidno, da je snemal na različnih lokacijah; večinoma je, tako pričajo na facebooku, prepoznati dve primorski mesti, Novo Gorico in Ajdovščino. Moški ženske snema na ulicah, med hojo, pa tudi med vožnjo z avtobusom. »Meni to ne deluje okej. Sem ženska in bi mi bilo sila neprijetno, če bi nekdo hodil za mano, kot to očitno počne on, in me snemal v rit ali kamorkoli drugam. Saj sploh ni zakonito, da tako brez dovoljenja snema in to celo objavi. Meni to deluje psihopatsko; zalezovanje in snemanje ni normalno,« je dejala mlada Novogoričanka.

Izsledili so ga

Javnost je šokirana nad njegovim početjem, zato so se na spletu mnogi, z namenom, da zaščitijo oziroma posvarijo dekleta in ženske, razpisali o dogajanju. »Če bi meni tako sledil in me snemal ter posnetek širil dalje, bi ga nemudoma prijavil policiji, zato prosim, dekleta, če se prepoznate v videih, ukrepajte, obvestite policijo,« je nasvet še enega mladeniča, ki komentira zapis o sumljivem početju moškega.

Novogoriška policija je v zvezi z objavo posnetkov žensk na družbenih omrežjih sporočila, da so z zadevo seznanjeni in jo njihovi kriminalisti obravnavajo. »Avtorja posnetkov smo izsledili in mu izrekli opozorilo. Takšno početje oziroma objava na družbenih omrežjih bi namreč lahko imela tudi elemente kaznivega dejanja. Pri neupravičenem slikovnem snemanju gre za poseg v posameznikovo zasebnost v okviru dela, gibanja, zadrževanja in podobno,« so pojasnili na Policijski upravi (PU) Nova Gorica.

Zapor do enega leta

Povedali so še, da do zdaj niso prejeli še nobene prijave od morebitnih oškodovancev oziroma oškodovank. Pravijo, da na omenjenih posnetkih tudi ni bilo mogoče identificirati oziroma prepoznati oseb. »Kazenski zakonik sicer določa, da kdor neupravičeno slikovno snema ali naredi slikovni posnetek drugega ali njegovih prostorov brez njegovega soglasja in pri tem občutno poseže v njegovo zasebnost, ali kdor tako snemanje neposredno prenaša tretji osebi ali ji tak posnetek prikazuje oziroma kako drugače omogoči, da se z njim neposredno seznani, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta. Pri tem velja poudariti, da se pregon za to dejanje začne na predlog oškodovanca,« izpostavijo. 

V konkretnem obravnavanem primeru, še sporočijo s PU Nova Gorica, niso bili ugotovljeni znaki kaznivega dejanja oziroma prekrška. Morebitnim oškodovancem sicer svetujejo, da lahko kadarkoli in na katerikoli policijski postaji podajo prijavo o dogajanju, ki jih skrbi, lahko pa to storijo tudi prek interventne številke policije 113 ali njihovega anonimnega telefona 080 1200.