Vremenske igre

Ohladitev blizu, na obzorju pa že nov preobrat

G.G.
16. 9. 2019, 09.56
Posodobljeno: 16. 9. 2019, 09.59
Deli članek:

Jeseni so dnevne temperaturne amplitude visoke. Hladna jutra, topli popoldnevi. V naslednjih desetih dneh pa se napovedujeta dva preobrata od dolgoletnega povprečja.

Severe Weather Europe
Odstopanje od povprečnje temperature. Predvidevanje za torek, 24. septembra. Slovenija približno pet stopinj "v plusu".

Prvi se bo začel odvijati v noči na sredo. Do takrat bo še zelo toplo.

Tako se bodo danes najvišje dnevne temperature dvignile čez 25 stopinj, celo do 28. Tudi v torek bo še, kar se tiče temperatur, podobno. Oblaki pa se bodo začeli kopičiti v zahodni in severni Sloveniji. Prve krajevne padavine se bodo pojavile popoldne, v noči na sredo bodo vse pogostejše, ocenjujejo na Agenciji za okolje (Arso). Predvsem na Primorskem bodo možne posamezne nevihte.

Padavine bodo oslabele že v sredo dopoldan, izpela pa se bo tudi toplota. Shladilo se bo za približno 10 stopinj. Le na zahodu bo še čez 20 stopinj, drugje okoli 15, najbolj hladno pa bo četrtkovo jutro, ponekod tudi stopinjo ali dve pod 5 stopinj. Četrtek in petek bosta sveža, vendar brezhibno jasna.

Proti koncu tedna se bo območje visokega zračnega pritiska začelo pomikati proti vzhodni Evropi, iz jugozahodne Evrope pa se bodo proti našim krajem valile toplejše zračne mase, ki naj bi izrinile hladnejše, predvidevajo pri vremenskem portal Severe Weather Europe. Na območju srednje in delno vzhodne Evrope bo že od nedelje topleje - v začetku naslednjega tedna gre pričakovati temperature blizu 25 stopinjam.

A to je še daleč in modrejši vremenoslovci si ne dovolijo, da bi jih premamilo napovedovanje tako daleč v prihodnost.