Dirka po Španiji

Odzivi na kolesarsko pravljico, ki sta jo spisala Primož Roglič in Tadej Pogačar

J.P./STA
16. 9. 2019, 07.15
Posodobljeno: 16. 9. 2019, 07.33
Deli članek:

Zmagovalec 74. dirke po Španiji je Primož Roglič. Slovenski uspeh je s tretjim mestom v skupnem seštevku in prvim v posebnem seštevku za mlade kolesarje dopolnil Tadej Pogačar.

Profimedia
Slovenca sta sicer pobrala štiri od petih majic.

Primož Roglič je Sloveniji prinesel prvo skupno zmago na tritedenskih dirkah. Pred tem ji je bil najbližje letos ravno on, potem ko na dirki po Italiji osvojil tretje mesto. Roglič je rdečo majico vodilnega oblekel z zmago v 10. etapi, ko je bil prepričljivo najboljši v vožnji na čas. Takrat je postal prvi Slovenec z etapnimi zmagami na vseh treh tritedenskih dirkah in 99. v zgodovini s tovrstnim dosežkom. Skupno vodstvo je do konca obdržal, poleg rdeče je osvojil tudi zeleno majico najboljšega po točkah. Debitant na tritedenskih dirkah in svetovni seriji, Tadej Pogačar, si je tretje mesto skupno in belo majico prikolesaril s pogumnim napadom v sobotni zadnji razgibani etapi. Eden največjih talentov svetovnega kolesarstva je nase opozoril s tremi etapnimi zmagami v treh zelo zahtevnih etapah, ena od teh je bila kraljevska. Ob tem je Pogačar svoji ekipi UAE Emirates prikolesaril prvi zmagovalni oder na tritedenskih dirkah od leta 2017, ko so obstoj takratnega Lampreja rešili vlagatelji iz Združenih arabskih emiratov. Slovenca sta sicer pobrala štiri od petih majic. Le pikčasto za najboljšega na gorskih ciljih jima je odnesel Francoz Geoffrey Bouchard. Movistar je osvojil naslov najboljše ekipe.

Profimedia
Roglič, Pogačar in druščina so včerajšnjo etapo morali le končati.

Hauptman: Roglič je dokazal, da je velik šampion in kolesar

Selektor slovenske reprezentance Andrej Hauptman je dirko po Španiji preživel kot pomočnik športnega direktorja pri Pogačarjevi ekipi UAE Emirates. "Kot selektor sem si želel, da bi Primož in Tadej na dirki naredila kakšno skupno akcijo. In sta jo. Odlično sta sodelovala. Primož včeraj ni pokazal nobenega zanimanja, da bi v zasledovalni skupini dal kakšno pomoč pri lovu za Tadejem. Za Primoža se je vedelo, da je nesporni favorit Vuelte. Dokazal je, da je velik šampion in kolesar," je nad Rogličevim uspehom navdušen Hauptman.

Nekdanji odlični kolesar verjame, da bi 29-letni Zasavec lahko imel danes namesto ene skupne zmage na tritedenskih dirkah tudi dve. "Dirka se ti lahko podre, če padeš. Lahko se ti kaj zgodi. Verjamem, da če Primož na dirki po Italiji ne bi zbolel, če bi malo manj dirkal pred Girom, bi dobil tudi Giro," se je na majsko tretje mesto na dirki po Italiji ozrl Hauptman.

Kot pomočnik športnega direktorja pri UAE Emirates je imel več stika s Pogačarjem, ki je na koncu navdušil celoten kolesarski svet. Svojo prvo tritedensko dirko je končal s tremi etapnimi zmagami, tretjim mestom skupno in belo majico najboljšega mladega kolesarja.

Roglič je Slovenijo postavil ob bok Kazahstana, Danske, Avstralije, Ekvadorja, Kanade in Švedske, ki imajo po eno zmago na tako imenovanih grand tourih, na Vuelti pa imajo po eno zmago poleg Slovenije še Kazahstan, Irska, Rusija in ZDA.

"Pred startom Vuelte je bil cilj, da s Fabiem Arujem dirkamo na skupno razvrstitev. S Tadejem smo ciljali na belo majico. Vedeli smo, da bo zelo težko zaradi Miguela Angela Lopeza. Meni osebno se je zdelo skoraj nemogoče, da lahko tako mlad fant tri tedne dirka na taki ravni. Čeprav je v preteklosti kazal, da ima super regeneracijo, da je boljši, daljša kot je dirka. Rezultat je sanjski. Zmagal je tri zelo, zelo težke etape. Sploh pa način, kako jih je zmagal ... Tretje mesto je nekaj neverjetnega. Vsi v klubu smo šokirani in presrečni," je za STA dejal Hauptman.

Priznal je, da so v UAE Emirates iz dneva v dan bolj navdušeni nad mladim Slovencem in da se z veseljem ozirajo v prihodnje sezone, saj verjamejo, da lahko z njim zmagujejo vse največje dirke.

Sam zase pa je priznal, da so ga uspehi nekdanjega varovanca pri ljubljanskem Rogu kar šokirali: "Zaenkrat sem tako v šoku, da nisem doživel uspehov, kot bi jih lahko. Verjetno tudi Tadej ne. To je nekaj posebnega. Ves čas sem vedel, da bo slej kot prej prišlo do nečesa takega. Ko to narediš v prvi sezoni, nanizaš osem zmag, skoraj vse na najvišji ravni ... To je šok in presenečenje. Ne samo zame, ampak za vse poznavalce."

Koncilija o uspehih Rogliča in Pogačarja ostaja brez besed

V Madridu je veliko slovensko kolesarsko slavje spremljal tudi dolgoletni kolesarski delavec, selektor mlajših reprezentanc in prvi Pogačarjev trener Miha Koncilija. Letošnja sezona je po njegovem mnenju zgodovinska.

Nekdanji kolesar, zdaj pa trener in selektor mladih kolesarjev, je v športu od otroštva. V kolesarskem društvu Rog je zadolžen za iskanje mladih talentov, po njegovi zaslugi se je v kolesarstvu znašel tudi Pogačar.

V soboto je v predzadnji etapi dirke po Španiji na lastne oči videl Pogačarjev veličasten napad in etapno zmago za tretje mesto v skupnem seštevku ter belo majico najboljšega mladega kolesarja. Hkrati pa tudi potrditev skupne zmage Rogliča.

"To lahko imenujemo kar zlata doba slovenskega kolesarstva. Sploh kar se letos dogaja. Ostajam brez besed. V kolesarstvu sem 20 let. V preteklosti smo bili navdušeni nad tretjim mestom na svetovnem prvenstvu Andreja Hauptmana, nad uvrstitvami med prve tri v posameznih etapah, pa potem uspehi Janeza Brajkoviča in Tadej Valjavca, ki sta bila med 10 na Giru in Touru," je za STA razlagal Koncilija in z nasmeškom dodal: "To zdaj je ... vrh vsega."

Glede na to, da Roglič šteje 29 let, Pogačar pa 20, se slovenskemu kolesarstvu za prihodnost in uspehe ni za bati, meni Koncilija. "Doba obeh bo še kar nekaj časa trajala. Upam, da bo to pripeljalo, da se v mlajših vrstah pokaže več kolesarjev, da se več fantov in deklet začne ukvarjati s tem športom. Še vedno imamo po 20, 25 fantov na generacijo letnika, kar je malo v primerjavi z drugimi velesilami. Da nam je uspelo narediti take šampione, je res fenomenalno."

Od obeh slovenskih junakov 74. Vuelte Koncilija najbolj pozna Pogačarja. Čeprav ga je treniral, vodil na dirkah in z njim preživel veliko časa tudi izven kolesarstva, je bil nad končnim uspehom Komendčana tudi sam presenečen. "Celo sezono preseneča. Upali smo na eno etapno zmago in dobro uvrstitve. Njegovo mesto v skupnem seštevku in včerajšnja predstava pa kažeta, da je res nekaj izjemnega. Presenetil je, za 20 let starega kolesarja je to nekaj izjemnega."

Številni kolesarski strokovnjaki so mnenja, da je Pogačar največji talent svoje generacije in da lahko postane eden največjih kolesarjev. A na začetku kolesarskih dni tega ni kazal. V močni generaciji ni izstopal, pri mladincih, ko so začeli dirkati na etapnih dirkah, pa so uvideli, da ima v sebi nekaj posebnega.

Do cilja 21-dnevne dirke so prišli štirje od petih Slovencev. Zaradi padca in poškodbe je Vuelto predčasno končal Luka Mezgec. Luka Pibernik in Domen Novak, oba člana Bahrain-Meride, sta bila danes 80. oziroma na 133. mestu. Skupno sta končala izven prve stoterice.

"Borben je. Bil je manjši. Pri dečkih se je moral boriti, da jim je lahko konkuriral. Ni serijsko zmagoval. Sam pri sebi si je verjetno mislil, da bo njegov čas prišel. Nikoli ni posebej izstopal. Je preprost fant, vse je naredil, kar si mu rekel, nikoli ni ugovarjal. Nikoli ni bil z nobenim v konfliktu. Je fant, ki bi si ga vsaka mama želela, prav tako vsak trener. Še zdaj to kaže. Zmeraj je simpatičen, pripravljen odgovarjat, vedno nasmejan," ga je opisal Koncilija in zanj našel zanimivo primerjavo.

"Primerjamo ga lahko z Alejandrom Valverdejem. Česarkoli se je lotil, je bil izjemen, na enodnevnih, etapnih dirkah. Tadej je zelo podoben. Zdi se mi, da je lahko Tadej najboljši na etapnih dirkah, tritedenskih. Verjetno se bo v tej smeri pripravljal. Na enodnevnih dirkah je pokazal, da je izjemen," je zaključil Koncilija.

Krajani Kisovca navdušeni nad zmago sokrajana Primoža Rogliča

Krajani Kisovca so včeraj z navdušenjem in čustveno pospremili skupno zmago njihovega sokrajana Rogliča. Več kot 100 se jih je zbralo na skupinskem ogledu zadnje etape v tamkajšnjem skakalnemu centru in zelo glasno navijalo za Primoža. Večina pa jih je konec dirke pričakala s solzami v očeh.   

STA
Večina je konec dirke pričakala s solzami v očeh.

Kot je za STA povedal Primožev nekdanji skakalni trener Zvone Pograjc, ki je z njim prekolesaril celo Slovenijo, je njegov nekdanji varovanec zelo tih možakar, ki malo govori, a veliko naredi. Ker je zanj 29-letni Primož zelo trmast in vztrajen, ga zmaga v Španiji ni presenetila.

Primož je vnovič presegel samega sebe in dokazal, da je z močno voljo mogoče premikati še tako visoke meje, pravi Pograjc.

Dejal je tudi, da je Primoža kot trener smučarskih skokov treniral vse do njegovega 23. leta, ko se je potem po padcu na planiški velikani poslovil od skokov in se posvetil kolesarstvu.

Po njegovi oceni Primožu njegova trma pri kolesarstvu zelo prav pride.

Družinski prijatelj in član lokalnega kolesarskega kluba Zagorska dolina Cene Koritnik, ki je bil ob Primožu, ko si je kupil svoje prvo kolo, pa je za STA v solzah povedal, da je današnja Primoževa zmaga zanj nekaj posebnega in da ne najde besed, s katerimi bi lahko opisal svoje počutje.

Dodal je, da so Primoževe zmage posledica knapovske trme in zelo trdega dela. Napovedal je, da bodo krajani za Primoža pripravili še poseben častni sprejem.

Eden izmed Primoževih prijateljev, ki je imel prav tako solzne oči, pa je dejal, da je Primož rojen s šampionsko miselnostjo.

Rogliča so na dirki po Španiji spremljali njegova partnerica Lora, skupaj s trimesečnim sinom, ter starša.