Anketa

Predčasne volitve bi še najbolj koristile LMŠ

Si.R.
15. 9. 2019, 19.50
Deli članek:

Pred političnimi strankami je vroča politična jesen. Tako za tiste na poziciji kot ostale, nameščene v opoziciji. Glede na dobro javnomnenjsko podporo vladi smo preverili, kakšno je mnenje o političnih strankah v slovenskem prostoru. Kdo kotira najvišje in komu bi se najbolj izplačale morebitne predčasne volitve, če bi v bližnji prihodnosti do njih prišlo?

STA
Koga bi volili?

Objavljamo rezultate ankete, v kateri je sodelovalo 1500 posameznikov, vanjo pa smo zajeli vse politične stranke, ki so na zadnjih parlamentarnih volitvah prejele več kot en odstotek glasov. Objavljamo komentarje političnih analitikov Aleša Mavra in Mira Hačka.

sta
Aleš Maver

Doc. dr. Aleš Maver

»Po mojih izkušnjah in vedenju so vsaj v Sloveniji spletne ankete premalo reprezentativne, da bi omogočale sklepanje o dejanskem volilnem izidu. Celo če je vzorec take ankete zelo velik, se struktura sodelujočih v njej praviloma bistveno razlikuje od dejanske strukture udeležencev volitev … Večina anket, opravljenih od zadnjih parlamentarnih volitev, namreč kaže, da se razmerje med političnima blokoma samo ni bistveno spremenilo, čeprav prihaja do velikih prelivanj glasov v okviru vladajoče opcije. Ta anketa pa napoveduje, da bi vladajoči šesterček (z Levico vred) ostal brez parlamentarne večine (SMC in Desus bi izpadla iz parlamenta). Če bi dejansko obveljal tak izid, kar je glede na že rečeno malo verjetno, bi bila po mojem mnenju verjetna koalicija SDS, NSi in Dobre države, ki bi imela absolutno večino sedežev (47 od 88 oziroma 90).«

sta
Miro Haček

REZULTATI ANKETE: Katero stranko bi volili, če bi bile parlamentarne volitve danes?

SDS 32,8 %

LMŠ 19,3 %

NSi 9,1 %

SD 8,1 %

Dobra država 6,5 %

Levica 6,4 %

SAB 4,4 %

SNS 4,4 %

SMC 2,1 %

SLS 2,1 %

Desus 1,9 %

Pirati 0,9 %

Zeleni 0,6 %

Ne bi volil 1,4 %

Prof. dr. Miro Haček

»Gotovo predčasne volitve v tem trenutku ne bi koristile večini članic vladajoče koalicije, saj imajo vse z izjemo LMŠ in morda deloma SD izjemno nizko podporo, nekaterim pa grozi celo povsem realna grožnja izgube parlamentarnega statusa (SMC, SAB, Desus). Tudi največji opozicijski stranki predčasne volitve ne bi pretirano koristile, vendar ne toliko zaradi dvoma o njenem relativno dobrem rezultatu, ampak zaradi dejstva, da vlade ne moreš sestavljati brez zanesljivih in uspešnih koalicijskih partnerjev, teh pa SDS nima na pretek, kar so pokazale že parlamentarne volitve 2018. Morda bi predčasne volitve še najbolj koristile LMŠ, v kolikor seveda sami verjamejo zgodbam o veliki javnomnenjski podpori in prepoznavnosti njihove politike.

Če bi vendarle prišlo do predčasnih volitev – o čemer sam sicer dvomim – in bi največja koalicijska in opozicijska stranka (torej LMŠ in SDS) prejeli čez 30 odstotkov podpore, bi bila seveda ena od možnosti tudi koalicija med njima, saj bi tako prva kot druga težko dobili zanesljive manjšinske koalicijske partnerje, ki bi bili vedno preglasovani in ki se v Sloveniji že tradicionalno obnašajo vedno tudi nekoliko opozicijsko in v iskanju večje podpore vedno tudi nekoliko rušijo lastno vlado.«