Prenos lastništva

Država ne bo kupila Mercatorja, slovenske dobavitelje pa mora zavarovati

B.K./STA
13. 9. 2019, 08.54
Posodobljeno: 13. 9. 2019, 08.57
Deli članek:

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v četrtek dejal, da država ne nasprotuje prenosu Mercatorja na Fortenovo, da pa morajo s prenosom soglašati vse banke upnice Mercatorja in varuh konkurence. Država ne bo kupila Mercatorja, pravi minister, mora pa slovenskim dobaviteljem zagotoviti enakopraven položaj v novem sistemu.

Bobo
Mercator, ki ga je kupil Agrokor, je bil po finančnih težavah hrvaškega podjetja prenešen na rusko Sberbank. Zdaj ga bo prevzela hrvaška Fortenova.

Počivalšek, ki se je ta teden skupaj s premierjem Marjanom Šarcem in gospodarsko delegacijo mudil v Moskvi, kjer je beseda tekla tudi o reševanju Agrokorja, je v četrtkovi izjavi novinarjem na sejmu Mos v Celju spomnil na pomen Mercatorja za Slovenijo zaradi 10.000 zaposlenih, 1,5 milijarde evrov letnega prometa in 500 milijonov evrov težke slovenske dobaviteljske verige.

"Ocenjujemo, da smo kot država dolžni poskrbeti, da imajo slovenski dobavitelji enakopraven status v novem sistemu, na katerega naj bi prenesli Mercator," je dejal minister. V zvezi s tem bo konec meseca ali v začetku oktobra v Ljubljani potekal sestanek predstavnikov ruske Sberbanke, Fortenove in Agrokorja s slovenskimi dobavitelji.

Počivalšek je poudaril, da ruska Sberbanka ne bo ostala dolgoročni lastnik ne Fortenove ne Mercatorja, zato je pomembno, da država slovenskim dobaviteljem Mercatorja pravočasno zagotovi enakopravne pogoje v hrvaški Fortenovi, ki je nase prevzela zdravi del Agrokorja. To bo država po njegovih besedah tudi storila. "Mercatorja ne bomo kupili nazaj. Podprli pa bomo vsako prizadevanje poslovnega sveta, ki bo Mercatorju omogočil pozitivno razvojno pot," je povedal.

Bobo
Zdravko Počivalšek

Opozoril je, da država ne odloča o prenosu delnic Mercatorja s starega Agrokorja na Fortenovo. Za prenos morajo biti izpolnjeni določeni pogoji, med katerimi je soglasje za prenos s strani vseh 58 bank upnic Mercatorja, ne le treh slovenskih (SID banke, NLB in Abanke). "In pri pridobivanju soglasij bodo imeli in imajo več težave z drugimi bankami, ne s slovenskimi," je pojasnil in dodal, da "vlada ne bo odločala o prenosu, to ni v naši pristojnosti. Mercatorju želimo zgolj zagotoviti uspešno prihodnost z lastnikom, ki bo solventen."

Do prenosa Mercatorjevih delnic na Fortenovo grupo, ki ga mora sicer odobriti tudi Agencija za varstvo konkurence, bi lahko po Počivalškovih ocenah prišlo do konca leta, najverjetneje pa v prvem četrtletju prihodnjega leta.