Postopek preverila komisija

V Ljubljani ugrabil avtobus in umrl: zdaj je znano, zakaj

J.P./STA
12. 9. 2019, 14.47
Posodobljeno: 12. 9. 2019, 14.51
Deli članek:

Smrt moškega, ki je 4. aprila ugrabil avtobus Ljubljanskega potniškega prometa, ni bila posledica uporabljenih prisilnih sredstev, je ugotovila posebna komisija, ki jo je za preiskavo primera imenovala generalna direktorica policije Tatjana Bobnar.

Profimedia
Voznika je prisilil, da je zavil v smeri ljubljanske obvoznice, kjer sta ga prestregla policista (fotografija je simbolična).

V Ljubljani je 4. aprila zvečer moški ugrabil enega izmed avtobusov potniškega prometa. Voznika je prisilil, da je zavil v smeri ljubljanske obvoznice, kjer pa sta ga prestregla policista. Med policijskim postopkom je osumljenec umrl, so danes spomnili na Generalni policijski upravi (GPU).

Postopek policistov je preverila komisija, ki jo je imenovala generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. Gre za ustaljeno prakso preverjanja zakonitosti in strokovnosti izvedenih pooblastil policistov v posebej občutljivih primerih, kakršen je bil tudi ta.

Upravičeno, zakonito in strokovno

Komisija je ugotovila, da sta policista svoja pooblastila uporabila upravičeno, zakonito in strokovno, saj 49-letni moški ni upošteval njunih večkratnih zakonitih ukazov in opozoril. Da bi ga obvladala, sta tako uporabila plinski razpršilec, različne oblike telesne sile ter sredstva za vklepanje in vezanje.

Med varnostnim pregledom je moški postal neodziven in ni več kazal znakov življenja. Policisti so takoj obvestili Operativno-komunikacijski center Policijske uprave Ljubljana in zaprosili za prihod reševalcev. Do njihovega prihoda so policisti izvajali temeljne postopke oživljanja, ki so jih nadaljevali zdravnik in reševalci Reševalne postaje Ljubljana, a neuspešno.

Smrt moškega tako po ugotovitvah komisije ni bila posledica uporabljenih prisilnih sredstev. To je mogoče razbrati tudi iz zdravstvene dokumentacije, ki jo je pridobila komisija in iz katere je razvidno, da pri uporabi prisilnih sredstev ni prišlo do poškodb, ki bi kakorkoli vplivale na smrt, so še zapisali na GPU.