Politično imenovanje odskočna deska za redno službo v državni upravi

Za redno službo za nedoločen čas na ministrstvu se poteguje kot vodja kabineta ministra za javno upravo

Gašper Petovar
12. 9. 2019, 19.51
Deli članek:

V svetu, kjer je redno delovno razmerje za nedoločen čas bolj izjema kot pravilo, so redne službe v javnem sektorju za marsikoga le »mokre sanje«, bi lahko rekli. Do njih se lahko pride na različne načine, tudi s položaja, na katerega je nekdo imenovan po izključno politični liniji, kar po mnenju mnogih ni pošteno do posameznikov, ki se prijavijo izključno s kompetencami.

Bobo
Če Majcnovi ne uspe dobiti redne službe, ki si jo želi, se lahko po izteku mandata znajde na zavodu, na RTV namreč ne more več, smo izvedeli.

Pred časom je ministrstvo za javno upravo (MJU) objavilo razpis za uradniško delovno mesto podsekretarja v Službi za mednarodno sodelovanje in odnose z javnostmi. Seveda gre za službo za nedoločen čas. Po naših zanesljivih informacijah se je za to delovno mesto prijavila tudi Uršula Majcen, nekdanja dolgoletna športna novinarka Vala 202.

Z RTV v politiko

Nič nenavadnega, bi dejali, na to prosto delovno mesto se prek razpisa lahko prijavi vsak. A pri Majcnovi je treba dodatno pojasniti: za redno službo za nedoločen čas na ministrstvu se ne poteguje kot novinarka javne RTV, ampak kot vodja kabineta ministra za javno upravo Rudija Medveda.

Predsednik stranke Marjan Šarec je dolga leta delal na RTV, njegov minister za javno upravo Rudi Medved prav tako, šefica Medvedovega kabineta Uršula Majcen pa je v politiko prišla neposredno z RTV.

Majcnova je v politiko vstopila pred predčasnimi državnozborskimi volitvami leta 2018. Na volitvah je na Listi Marjana Šarca (tudi nekdaj sodelavca javne RTV) kandidirala za poslanko. Preskok iz novinarskih vod v politiko ji ni povsem uspel, saj se z osvojenimi 1360 glasovi v Škofji Loki ni uvrstila v parlament. A nič hudega, ko je vlado sestavil šef liste Marjan Šarec, je Majcnova, neuspela kandidatka te liste, dobila službo vodje kabineta ministra Rudija Medveda, ki je bil prav tako del RTV. »V letih od 1992 do 2005 je bil urednik dnevnoinformativnega in aktualnopolitičnega uredništva na Radiu Slovenija ter urednik notranjepolitičnih in gospodarskih oddaj na TV Slovenija,« beremo v Medvedovem življenjepisu na strani LMŠ.

Na ministrstvu skrivnostni glede Majcnove

Naši viri blizu ministra tudi trdijo, da se Majcnova ni najbolje znašla na delovnem mestu izven radia in da mnogi niso zadovoljni z njenim delom. Spomnimo, Majcnova ima službo za določen čas, saj je kot vodja kabineta ministra vezana na mandat bodisi vlade bodisi ministra. S prijavo na razpis pa se poteguje za službo za vse življenje. Ko smo glede tega vprašali ministrstvo, smo iz službe za odnose z javnostmi dobili odgovor, da ne morejo povedati, ali se je Majcnova prijavila na razpis. Dejali so le, da dokler traja postopek, ne morejo razkriti podrobnosti, le to, da je bilo prijavljenih 47 kandidatov.

A pozor, dobili smo povsem zanesljivo informacijo, da je Uršula Majcen opravljala pisni preizkus znanja, ki so ga morali opraviti vsi kandidati, ki so izpolnjevali razpisne pogoje. Torej, kot šefica ministrovega kabineta ni bila v kakšni komisiji, prav tako ni nadzirala kandidatov, da slučajno ne bi kdo »plonkal«, ne, tudi sama je reševala test, na podlagi katerega bodo zožili izbor kandidatov.

Dejstvo je, da se je lahko prijavil vsak, a v primeru Majcnove se poraja dvom o izboru. Na ministrstvu sicer mirijo: »Ministrstvo za javno upravo izvaja vse postopke javnih natečajev v skladu s predpisi.«

Ob tem povejmo, da so vse potrebno za iskanje najboljšega kandidata sestavili na MJU, tudi vprašanja. »V skladu z uredbo, ki določa postopek za zasedbo delovnega mesta v organih državne uprave, lahko predstojnik za vodenje izbirnega postopka pooblasti javnega uslužbenca ali imenuje natečajno komisijo, ki pred začetkom izbirnega postopka pisno določita merila za izbiro in metode preverjanja strokovne usposobljenosti kandidatov.«

Po pisnem preizkusu sledijo individualni razgovori, ki jih vodi natečajna komisija, še pojasnijo. Seveda nam imen, kdo je sestavil vprašanja za pisni preizkus in kdo z MJU sestavlja izborno komisijo, niso razkrili.

Ob vsem tem nas je zanimalo, ali ima minister že izbranega novega vodjo kabineta. »Minister za javno upravo ima imenovanega vodjo kabineta, to je Uršula Majcen, in ne izbira novega vodje kabineta,« so odgovorili.

Upravičen dvom o transparentnosti

Podsekretarja na delovnem mestu za nedoločen čas na MJU bo izbrala komisija, sestavljena iz zaposlenih na MJU. 

Pod črto, minister novega vodje kabineta ne izbira, to ostaja Uršula Majcen. Na ministrstvu ne povedo, ali se je Majcnova za službo podsekretarja prijavila, mi z gotovostjo trdimo, da se je in je tudi pisala preizkus znanja vprašanj s področja delovanja javne uprave in ministrstva, ki so jih sestavili na ministrstvu, kjer zatrjujejo, da izbira kandidata za omenjeno redno zaposlitev poteka v skladu z zakonom in transparentno.

Prav, verjamemo ministrstvu, a nekaj dvoma o transparentnem postopku, brez protekcionizma in favoriziranja kandidata, bo vendarle, če bo Uršula Majcen dobila redno službo podsekretarja na ministrstvu.

In še, Majcnove po naših informacijah na RTV Slovenija služba ne čaka več. Torej, ko LMŠ ne bo mogla več kadrovati po svoje, bo morala Majcnova iskati novo službo. In zakaj si te ne bi zagotovila že zdaj? To je namreč najlažje, je šefica kabineta in prijavlja se na razpis za službo na ministrstvu, kjer je drugi človek, takoj za ministrom.