Sporna izjava

Predsednika Pahorja pozvali k odstopu, "neposredno ogrozil varnost in blagostanje Slovenije in njenih državljanov"

J.P./STA
11. 9. 2019, 11.56
Posodobljeno: 11. 9. 2019, 20.39
Deli članek:

Zaradi izjave, da Turčija in Ukrajina ne moreta računati na polnopravno članstvo v Evropski uniji, je skupina 28 slovenskih intelektualk in intelektualcev različnih akademskih profilov podpisala pismo, v katerem predsednika Boruta Pahorja pozivajo k odstopu.

STA
Predsednik Pahor bi moral odstopiti, meni skupina intelektualcev.

Predsednik Borut Pahor si je na Blejskem strateškem forumu (BSF) prejšnji teden privoščil "neprimerno, nerazumno, ksenofobno ter za Slovenijo objektivno politično in diplomatsko izjemno škodljivo izjavo, da Turčija in Ukrajina ne moreta računati na polnopravno članstvo v EU", so zapisali v pismu, ki so ga med drugim podpisali Slavko Splichal, Boris Vezjak, Svetlana Slapšak, Niko Toš, Maca Jogan, Vlado Miheljak in Rudi Rizman.

Ocenjujejo, da Pahor s svojimi izjavami prispeva k vse manjši verodostojnosti slovenske zunanje politike, morda pa Slovenija tudi zaradi tovrstnih stališč ni dobila mesta komisarja za širitev v Evropski komisiji.

Pahor z omenjeno izjavo ni le zanikal svoje poprej izražene podpore evropski perspektivi Turčije, ampak je tudi močno presegel "svoje pristojnosti predsednika republike in članice EU" ter se ponovno izkazal za povsem neverodostojnega politika, ki ne more biti deležen zaupanja slovenskih državljank in državljanov, evropskih in mednarodnih partnerjev.

Ob spoštovanju dogovorjenih pogojev si vstop v EU zasluži vsaka evropska država, nenazadnje zaloputnjena vrata EU spodbujajo tudi vzpon avtoritarizma v državah, ki izgubljajo evropsko perspektivo, opozarjajo podpisniki.

Neposredno ogrozil varnost države

Predsednik je po njihovem prepričanju deloval mimo veljavne deklaracije o zunanji politiki iz leta 2015 in strategije zunanje politike, dokumentov, ki ju je sprejel državni zbor in sta zavezujoča za vse politične predstavnice in predstavnike v državi. Ravnal je tudi v nasprotju z dokumentom o slovensko-turškem strateškem partnerstvu, ki sta ga podpisala s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom 3. marca 2011 v Ankari.

"Kot že večkrat doslej je predsednik Pahor tudi tokrat pokazal, da je namesto odgovornega, spoštljivega in dostojanstvenega opravljanja najvišje državne funkcije raje izbral populistične nastope po zgledu Trumpa, Johnsona ali Salvinija," so zapisali.

S svojo izjavo predsednik Pahor ni le ponovno degradiral instituta predsednika države, ampak je neposredno ogrozil varnost in blagostanje Slovenije in njenih državljanov, ocenjujejo podpisniki.

"Zaradi tega bi moral kot predsednik republike nepreklicno odstopiti. Če ga bo tudi tokrat izdal čut odgovornosti, pa je zdaj na državnem zboru, da zoper njega sproži ustavno obtožbo, saj je pri opravljanju funkcije prekoračil svoje pristojnosti, zapisane v 107. členu slovenske ustave," so med drugim zapisali.

Zaradi izjave, da Turčija in Ukrajina ne moreta računati na polnopravno članstvo v Evropski uniji, je skupina 28 slovenskih intelektualk in intelektualcev različnih akademskih profilov podpisala pismo, v katerem predsednika Boruta Pahorja pozivajo k odstopu.

Pahor odgovoril intelektualcem

Iz Urada predsednika republike so sporočili, da je predsednik že ob obisku turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v Sloveniji marca 2015 izpostavil, da "bi po njegovih besedah zaradi počasnosti pogajalskega procesa veljalo razmisliti tudi o statusu sui generis. A dokler pravni red EU takšnega statusa ne predvideva, si bo Slovenija prizadevala za članstvo Turčije v povezavi".

V uradu so še dodali, da predsednikovo stališče "išče rešitve za očiten problem počasnosti, nejasnosti in absorpcijske sposobnosti EU v širitvenem procesu, zlasti z velikima državama. Predsednik Pahor je imel in ima prav zaradi načelne politične naklonjenosti Turčiji in Ukrajini odlične osebne in politične odnose z njunimi voditelji. Mestoma je bil v domači javnosti zaradi te naklonjenosti celo kritiziran."

Cerar: Slovenija podpira pogajanja za vstop Turčije v EU

Zunanji minister Miro Cerar je medtem danes na svojem Facebook profilu zapisal, da je "uradno stališče Republike Slovenije jasno in ratificirano v državnem zboru - Slovenija podpira pogajanja za vstop Turčije v Evropsko unijo". Dodal je, da je to povedal tudi turškemu zunanjemu ministru Cavusogloju, s katerim se je na bilateralnem srečanju sestal po otvoritveni slovesnosti in panelih BSF.

"Izmenjava mnenj med predsednikom republike, predsednikom vlade in zunanjim ministrom preko javnih medijev slovenski zunanji politiki ne bi prinesla nobene koristi, prej nasprotno," je zapisal Cerar ter dodal, da so vsa uradna stališča Slovenije javno dostopna in da so takoj po srečanju na Bledu na Facebooku zunanjega ministrstva stališča pojasnili za več novinarskih hiš. Priložil je tudi povezavo na sporočilo za javnost po njegovem srečanju s Cavusoglujem, ki je bilo objavljeno na portalu gov.si 2. septembra in v katerem je omenjeno stališče glede Turčije jasno zapisano.