Reševanje v gorah

Helikopterska nujna pomoč: proračun že skoraj v celoti porabljen

Mi.K/STA
10. 9. 2019, 21.23
Deli članek:

Skupen proračun vojske in policije za helikoptersko nujno medicinsko pomoč ter reševanje v gorah je za letos že skoraj porabljen. Od skupno 2,5 milijona evrov je na voljo le še 365 tisoč evrov.

STA
Večino helikopterskih poletov je letos izvedla vojska.

Helikoptersko nujno medicinsko pomoč ter reševanje v gorah v Sloveniji izvajata vojska in policija. Njun skupni proračun za letos znaša 2,5 milijona evrov in je že skoraj v celoti porabljen. Policija je porabila že celotnih predvidenih 800.000 evrov, medtem ko je imela vojska proračun za helikoptersko posredovanje 1,7 milijona evrov, do zdaj pa so porabili 1,63 milijona evrov.

Vojska je letos letela bistveno več kot policija, in sicer zaradi večtedenske prizemljitve policijskih helikopterjev. Lani sta računa za dva vojaška nujna medicinska leta v tujino plačali komercialni zavarovalnici, za tretjega pa vojska računa ni izstavila, ker »plačnik ni bil znan«, so pojasnili v Slovenski vojski (SV). Letos so račun za en helikopterski medicinski prevoz poravnali zavarovalnica Coris in svojci bolnika. V drugem primeru je bil račun izstavljen Univerzitetnemu kliničnemu centru Ljubljana, potem ko je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije plačilo takega računa zavrnil. V tretjem primeru pa je vojska račun izstavila svojcem, so še pojasnili.

Kot so povedali na policiji, je bilo po sklepu vlade lani na ministrstvo za obrambo prerazporejenih 48.307 evrov iz fonda policije za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Zaradi večtedenskega izpada helikopterjev policija določeno obdobje ni mogla izvajati helikopterske nujne medicinske pomoči, zato je letos tudi opravila tako malo ur medicinskih naletov. Letov iz tujine pa policija ne lani ne letos ni opravila.

STA
Slovenska policija bo konec meseca dobila prvi nov helikopter po 12 letih.

Kmalu z novim helikopterjem

Slovenska policija bo konec meseca dobila prvi nov helikopter po 12 letih. Predvidoma bodo helikopter AW169 prevzeli 30. septembra. Vrednost posla je po pisanju portala Sierra5 okrog 14 milijonov evrov, s tem pa bo Slovenija dobila še sedmi policijski helikopter. Kmalu naj bi policija dobila še en nov transportni helikopter. Po podatkih policije razpis še ni pripravljen, vendar se nanj že pripravljajo.

Na nakup novih helikopterjev se pripravlja tudi SV. Nakup treh helikopterjev je trenutno še v fazi usklajevanja, tako da še ni znano, kakšne helikopterje bo ministrstvo kupilo in za koliko.