Odpadke bi lahko začeli sprejemati do konca tedna

Ministrstvo odpravilo odločbo inšpektorata, Kemis lahko nadaljuje z delom

A.S./STA
9. 9. 2019, 17.45
Posodobljeno: 9. 9. 2019, 17.45
Deli članek:

Ministrstvo za okolje in prostor je kot drugostopenjski organ odpravilo odločbo inšpektorata za okolje in prostor, ki je vrhniški družbi Kemis prepovedal opravljanje dejavnosti, ter mu zadevo vrnilo v ponovni postopek. Vrhniška družba lahko po odločitvi ministrstva nadaljuje z delom.

STA
V Kemisu so v času požara skladiščili okoli 1400 ton odpadkov, od tega dobrih 948 ton nevarnih, ogenj pa jih je zajel ali oplazil dobrih 456 ton.

Gradbena inšpekcija je v začetku avgusta ugotovila, da so vsi po požaru obnovljeni objekti reciklažnega centra vrhniškega Kemisa črna gradnja. Podjetje je obnovo izvedlo brez gradbenega dovoljenja, so ugotovili inšpektorji in Kemisu naložili odstranitev najpozneje do sredine prihodnjega leta.

Kemis se je na inšpekcijsko odločbo pritožil. Minister za okolje in prostor Simon Zajc je naročil, da ministrstvo pritožbo obravnava prednostno. Prav tako je naročil gradbenemu inšpektoratu, da mora prednostno obravnavati Kemisovo prošnjo, da mu dovoli začasno nadaljnje obratovanje.

Kemis je namreč predlagal, da se začasno odloži izpolnitev inšpekcijske odločbe vsaj v delu, v katerem mu je prepovedano opravljanje gospodarske dejavnosti v domnevno nelegalno zgrajenih objektih, a je inšpektorat predlog zavrnil.

"Menim, da se bomo do konca tedna toliko organizirali, da se bodo zaposleni vrnili na delo," je pojasnil direktor Kemisa Boštjan Šimenc. Dodal je, da so za odločitev ministrstva izvedeli prek odločbe gradbene inšpekcije, ki so jo prejeli danes.

Ministrstvo je ob odpravi odločbe inšpektorata slednjemu zadevo vrnilo v ponovni postopek. Vse pravne posledice odločbe inšpektorata za Kemis so tako odpravljene, so za STA danes pojasnili na ministrstvu.