Čaka jih tudi prenova cerkve

Se bo faranom izpolnila želja in bodo dobili župnika?

Senka Dreu / Štajerski tednik
8. 9. 2019, 20.19
Deli članek:

Verni krajani Svetega Andraža si ob 500. jubileju posvetitve cerkve želijo župnika, čaka pa jih tudi prenova cerkvene strehe, ki že pošteno zamaka.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ob visokem jubileju cerkve jim zaradi pomanjkanja denarja ni uspelo prenoviti dotrajane cerkvene strehe, skozi katero zamaka, voda pa ogroža freske v notranjosti. So pa trenutno boljši obeti, da bi se v prenovljeno župnišče lahko kmalu naselil novi župnik.

Letos mineva 500 let, odkar je bila Cerkev sv. Andraža v Drbetincih v župniji Sveti Andraž v Slovenskih goricah posvečena. Ob tej priložnosti je bila v cerkvi slovesna maša, ki jo je skupaj s še štirimi duhovniki vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Maši je sledila pogostitev pred cerkvijo, ki so jo pripravili člani društva upokojencev, v večnamenski dvorani pa nato še proslava s kulturnim programom kulturno-umetniškega društva ter razstavo nabožnih predmetov in starih listin.

ZAMAKA, VETER ODKRIVA STREŠNIKE

Kot je povedal Janko Babič, andraški župnijski upravitelj, so si v počastitev visokega jubileja zastavili zahteven cilj, in sicer prenovo cerkvene strehe, a se je projekt izkazal za prevelik zalogaj za tako majhno župnijo, kot je andraška. »Na razpisu, na katerem smo kandidirali za sredstva, smo bili zavrnjeni, občina nam tudi ni mogla pomagati, ker je imela sama v realizaciji nekaj večjih projektov, farani pa niti slučajno ne morejo prispevati toliko, da bi cerkev v kratkem dobila novo streho. Trenutni predračun namreč znaša 62.000 evrov, mi pa na nedeljo zberemo 70 evrov.«

V cerkev ob večjih neurjih že dlje časa zamaka, močnejši veter pa odkriva strešnike, zato je streha precej dotrajana in potrebna temeljite obnove, sicer bo vlaga še naprej vdirala v strop in zidove cerkve, to pa lahko povzroči nepopravljivo škodo v cerkveni notranjosti, še posebej v prezbiteriju, ki ga krasijo lepo ohranjene freske. Lani so uspešno zaključili prenovo župnišča, poskrbeli so za nove inštalacije, sanitarije, bivalno sobo, urediti je treba samo še kuhinjo.

ŽELJA, KI ŽE DOLGO TLI

»Prostore je treba opremiti in župnija bo potem nared za sprejem novega župnika, kar je dolgoletna želja v kraju – imeti svojega župnika,« pripoveduje Babič, ki v Cerkvi svetega Andraža mašuje kot gostujoči župnik iz Cerkvenjaka, kjer sicer upravlja Župnijo svetega Antona. »Ker v Sloveniji župnikov kronično primanjkuje, tudi župniji Sveti Andraž nekaj časa ni prav dobro kazalo, vendar naj bile zdaj možnosti po napovedih nadškofa Cvikla bolj optimistične. Dejstvo je, da skoraj vsi, z izjemo starejših, vodimo po dve župniji. Najbrž smo Slovenci tudi glede tega malce razvajeni: v večjih državah po svetu namreč ni župnij s tisoč ali dva tisoč dušami, tam velja za manjšo župnijo tista, ki šteje na primer deset tisoč vernikov, torej za šest naših župnij. Seveda je to neka naša specifika, naši predniki so na vsakem bregu gradili cerkve, ki so zdaj pač tu in jih je treba vzdrževati, poleg tega so v manjših krajih pogosto edini pomembni kulturnozgodovinski spomeniki. Kakorkoli, upajmo, da se župniji Svetega Andraža obetajo lepši časi, da se bo našel denar za novo streho in da bodo farani dobili svojega župnika. Za katerega pa moramo najprej nujno urediti še kuhinjo: glede na to, da v bližini ni gostilne, namreč brez nje ne bo mogel.«

osebni arhiv
Županja Darja Vudler župniji zaradi večjih občinskih projektov finančno ne more pomagati.