Zadnji dve leti

FOTO: Bežigrad že dolgo trepeta; na delu neznani piroman

S.S.
8. 9. 2019, 07.50
Posodobljeno: 10. 9. 2019, 09.51
Deli članek:

Za Bežigradom je zadnji dve leti na delu požigalec zabojnikov za odpadke. Večina požigov se zgodi na območju krajevne skupnosti Triglav, ki zajema Glavarjevo, Lambergerjevo, Pegamovo, Triglavsko in Rožansko ulico.

Svet24
Pogorišče pred blokom na naslovu Triglavska 11.

Več je zabojnikov za smeti na kupu, večji potencial vidi malopridnež. Tisti, ki stojijo posamezno, ga niti ne zanimajo. »Gotovo je zgorelo osem, deset kant. Ti kontejnerji niso bili en mesec stari. To se dogaja prepogosto. 'Skos',« je bil nejevoljen stanovalec Triglavske 11, kjer je fantom nazadnje podkuril smeti, ognjeni zublji pa so prasnili še na bližnje drevo in štiri avtomobile ter nekoliko osmodili fasado bloka.

Policija prosi za pomoč / Ljubljanski policisti naprošajo občane, da morebitne koristne informacije v zvezi z bežigrajskim požigalcem posredujejo na interventno številko 113 ali anonimni telefon 080 1200.

Eden od avtov je last našega sogovornika Zorana in njegove partnerice. »Zadnji dve leti se to dogaja. Nama je v enem mesecu že drugič zagorel avtomobil. Največji hudič pa je potem s temi zavarovalnicami. Pa brez avta si. Ni prijetno, ko človek vstane zjutraj in mora v službo.« Požigi se namreč dogajajo izključno ponoči, ko ljudje s poštenimi nameni spijo. In kdo bi lahko to bil? »Nekaj se šušlja, ampak nihče ne ve konkretno.« »Škode je bilo doslej gotovo za več deset tisoč evrov: elektroomarica, blok, fasada, drevesa, sami zabojniki, potem pa še avtomobili.«

Zagrožena denarna kazen ali zapor

Na Gasilski brigadi Ljubljana so nam pojasnili, da so v letošnjem letu zaradi gorečih zabojnikov za smeti na omenjenem območju posredovali 17-krat, na območju celotne Ljubljane pa več kot 40-krat. Bežigrajski piroman se je večkrat lotil tudi smetnjakov ob vhodu v zvezo društev za cerebralno paralizo Sonček na Rožanski ulici 2, nazadnje v 1. avgusta, ko so pogoreli tudi smetnjaki pred blokom na naslovu Triglavska 11. Pa tudi zabojniki pred vrtcem Jelka na Glavarjevi ulici mu niso nič kaj sveti. V letošnjem letu je tam podkuril že dvakrat. Policisti, ki so na območju Bežigrada zaradi gorečih smeti letos intervenirali 21-krat, v omenjenih primerih preiskujejo elemente kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, za kar je zagrožena denarna kazen oziroma do dve leti zapora.

Sašo Švigelj
Še največ je ostalo od ekoloških odpadkov.

Najzahtevnejše je zavarovanje sledi

In kako poteka preiskava takšnih primerov, ko od »kraja zločina« ostanejo zgolj kupi ožganih smeti? »Največji problem je zavarovanje sledi, saj jih uničuje predvsem ogenj, pa tudi delovanje interventnih služb, kar je sicer nujno potrebno, da se zavarujejo življenja ljudi in prepreči širjenje požara. Sledi lahko uničijo materiali za gašenje, premikanje in prestavljanje predmetov ter na splošno gibanje med gašenjem. Ugotavljanje vzroka je najzahtevnejši del preiskave, pri čemer je treba zavarovati čim več dokazov; prisotnost vnetljivih tekočin, vžigalnih predmetov, sledi človeškega izvora in podobno. V takšne preiskave so vedno vključeni forenzični strokovnjaki,« je pojasnila Aleksandra Golec z ljubljanske policijske uprave. In še: »Aktivnosti policistov v primeru, ko se dogodek pojavlja pogosto, so usmerjene v zbiranje obvestil in kontrolo terena v smislu prijetja storilca.« 

Sašo Švigelj
Ognjeni zublji so s smetnjakov prasnili tudi na drevo in štiri avtomobile.