Na obrobju Novega mesta

Migranti na obrobju Novega mesta izpred hiše ukradli avto in se odpeljali

Boris Blaić, Dolenjski list
8. 9. 2019, 18.15
Deli članek:

Na obrobju Novega mesta so si migranti postregli s posebnim prevozom. Izpred hiše so ukradli avto, se peljali nekaj kilometrov, nato pa se razbežali po gozdu.

arhiv
Za migranti je v avtomobilu ostalo nekaj stvari.

Migranti, ki se po nezakonitih poteh prebijajo v Evropo, že nekaj časa ne potujejo samo prek odročnih krajev ob meji s Hrvaško, ampak jih vse pogosteje opažajo tudi v gosto naseljenih krajih.

Novo mesto zaradi svojega geografskega položaja nedaleč od meje z našimi južnimi sosedi tako ni nobena izjema. Policisti so v preteklih dneh in tednih kar nekaj migrantov prijeli na avtobusni in železniški postaji v dolenjski prestolnici. A nekateri se znajdejo in ob dejstvu, da je pot z javnim prevozom zanje nevarna, poiščejo drugačen prevoz. Kot kaže, si, če ne gre drugače, »izposodijo« tudi osebni avtomobil. Prav to je pred dnevi storila skupina, ki se je v noči s petka na soboto znašla v Prečni na obrobju Novega mesta.

IZPOVED OČIVIDKE

»Zbudilo me je škripanje peska pod oknom. Stopila sem na balkon, a nisem videla nikogar, sem pa malo pozneje slišala, kako pri Temenici nekdo zapira vrata avtomobila,« nam je povedala stanovalka hiše, ki je nekaj trenutkov za tem opazila, da pred hišo ni avtomobila enega izmed njenih sinov.

»Eden izmed sinov se je v trenutku oblekel, skočil v svojega golfa in se odpeljal za ljudmi, ki so se z bratovim cliom odpeljali proti Novemu mestu. Dohitel jih je pri viaduktu Bezgavec, kjer jim je začel trobiti in jih poskušal prisiliti, da bi avtomobil ustavili. Na avtobusnem postajališču pri Harvey Normanu na Ljubljanski cesti so res ustavili, poskakali iz avtomobila in se razbežali proti bližnjemu gozdu,« pripoveduje krajanka Prečne.

Kmalu zatem so na kraj prišli policisti in začeli iskati ubežnike. Gre za pet ali šest oseb, migrantov, o čemer poleg načina izvršitve dejanja pričajo tudi predmeti, ki so za njimi ostali v avtomobilu. Odvzeto motorno vozilo so policisti začasno zasegli za potrebe zavarovanja in zbiranja dokazov, pozneje pa vrnili lastniku. Avtomobil sicer ni bil zaklenjen, v njem pa so bili kontaktni ključi.

Storilce tatvine lahko doleti do pet let zapora.

arhiv
Krajane Prečne je dogodek vznemiril.