Po izbruhu afere maketa

Kdo se dela norca iz predsednika vlade Marjana Šarca?

Mihael Korsika
7. 9. 2019, 18.57
Posodobljeno: 7. 9. 2019, 19.00
Deli članek:

Po izbruhu afere maketa je premier Marjan Šarec sprejel ponujeni odstop ministra za okolje Jureta Lebna, a je zahteval tudi odhod šefa direkcije za infrastrukturo Damirja Topolka. V posmeh Šarčevi zahtevi je Topolko zdaj postal namestnik v. d. direktorice omenjene direkcije.

Reuters
Premierja Marjana Šarca imenovanje Damirja Topolka ni navdušilo.

Minister za okolje Jure Leben je bil v odstop prisiljen po izbruhu afere maketa drugega tira, ki se je sicer skuhala še v mandatu prejšnjega predsednika vlade Mira Cerarja. Potem ko je v začetku leta v javnost prišla informacija, da naj bi se Leben in šef direkcije Damir Topolko z izvajalci dogovarjala o izvedbi projekta, še preden je bil razpis za izbiro izvajalca sploh objavljen, je Leben ponudil odstop.
Premier Šarec je, čeprav je ocenjeval, da Leben kot minister dobro opravlja svoje delo, njegov odstop sprejel, a je ob tem ocenil, da Leben ne more biti edini, ki bo odgovarjal za fiasko z maketo. »Od resorne ministrice pričakujem, da bo poskrbela, da ne bo samo Jure Leben nosil politične odgovornosti. Da ne bodo psi lajali, karavana pa bo šla dlje,« je dejal. Šarec je tako zahteval tudi odstop Topolka. Če ta ne bo odstopil, je izrazil pričakovanje, da bo ukrepala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

STA
Premier je odhod Topolka zahteval zaradi afere maketa drugega tira.

Na ministrstvu za infrastrukturo oziroma direkciji za infrastrukturo za zdaj niso pojasnili, kakšne bodo zadolžitve Damirja Topolka, ki bo imel po novem pisarno v Mariboru. Edina sankcija zaradi afere maketa bo tako za zdaj rahlo nižja plača Topolka, saj bo dobival za tri plačne razrede nižjo plačo kot do zdaj.

Košarica premierju

Bratuškova, ki je morala nekaj mesecev prej pogoltniti odhod svojega ministra za kohezijo Marka Bandellija, tega ni storila.Bratuškova in Šarec sta se namreč dan po premierjevi zahtevi sestala in se strinjala, da za izredne odpovedi nekaterim javnim uslužbencem še niso izpolnjeni pogoji. Ob tem sta se dogovorila, da za mesto direktorja direkcije za infrastrukturo poiščejo novega človeka.

V skladu z zakonodajo lahko namreč ministrica v prvem letu od prevzema mandata brez pojasnila zamenja kateregakoli uradnika za ministrstvu. Do napovedane in obljubljene zamenjave je prišlo tik pred zdajci. Prva obletnica vlade bo 13. septembra, medtem ko je Monika Pintar Mesarič 1. septembra prevzela vodenje direkcije za infrastrukturo kot v. d. direktorja za največ šest mesecev.
Zamenjava pa ni navdušila predsednika vlade, saj si je nova vršilka dolžnosti na direkciji za svojega namestnika izbrala nikogar drugega kot Topolka, za katerega je Šarec zahteval, da odide. Bratuškova zatrjuje, da z imenovanjem Topolka ni imela popolnoma nič in o tem ni bila obveščena, saj si je Topolka na tem mestu zaželela Monika Pintar Mesarič.

»Omenjena kadrovska slika je podobna, kot bi bil nekdanji župan pri novoizvoljenemu županu podžupan. Mislim, da sem s tem povedal vse,« je v odzivu na to potezo zapisal Šarec.

Bratuškova posredovala med razpisom?

Prvi septembrski teden za Bratuškovo že tako ni ravno sanjski.Še dobro se ni polegel prah o posredovanju generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja, da bi nekdanji predsednik računskega sodišča in evropski poslanec Igor Šoltes postal novi direktor Uradnega lista, pa se mora koalicijski petorček ponovno ukvarjati z »nenavadnimi« kadrovskimi prijemi, tokrat prav iz vrst Stranke Alenke Bratušek.
Planet TV je v četrtek zvečer poročal, da se je Bratuškova osebno vmešala v odprt razpis za direktorja sistemskega operaterja distribucijskega električnega omrežja SODO.

Po njihovem poročanju naj bi Bratuškova med aktualnim razpisom poskrbela za spremembo, s katero je za imenovanje direktorja potrebno soglasje ministrice za infrastrukturo. Vlada je spremembo akta o ustanovitvi družbe SODO sprejela na dopisni seji sredi avgusta. Že pred tem naj bi Bratuškova prek predsednice nadzornega sveta Mojce Soža poskušala preklicati razpis, a ji to ni uspelo.
Tako Bratuškova kot prva nadzornica družbe SODO Mojca Soža sta ostro zavrnili navedbe in jih označili za lažnive.

STA
Alenka Bratušek zagotavlja, da za imenovanje Topolka ni vedela.

Bratuškova je poudarila, da bolj ko ji bodo metali polena pod noge in več afer kot bodo sproducirali, bolj bo grizla in sekala lovke lobijem. »Kot ministrica za infrastrukturo sem prevzela odgovornost za dve področji, promet in energetiko. Očitno so lobiji na teh področjih najmočnejši,« je dejala Bratuškova. »Dokler bom jaz ministrica, energetika ne bo peskovnik, da bodo fantje tekmovali, kdo bo vzel večjo potičko,« je napovedala.

»Ministrica v moje delo, odločitve in predloge ni nikoli posegala in pravzaprav sem zgrožena nad lažnimi informacijami, da naj bi se ravno to zgodilo,« pa je v odzivu zapisala Soža.