Smučišče

Zatrtnik bo spet oživel

A.S./STA
7. 9. 2019, 08.16
Posodobljeno: 7. 9. 2019, 09.16
Deli članek:

Domačini na Zatrniku so se odločili, da ponovno oživijo turistično ponudbo tega območja, kjer je bilo nekoč priljubljeno družinsko smučišče.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Za začetek so ustanovili družbo RTC Zatrnik in po 20 letih danes znova pripravili nekoč tradicionalni ovčarski bal. V nadaljevanju želijo oživiti tudi smučarski center.

Na kulturni in zabavni prireditvi, ki je namenjena ohranjanju tradicionalnih običajev in promociji turizma v gorjanski občini, bodo prvič javno predstavili tudi pobudo za vzpostavitev turistično-rekreacijskega centra Zatrnik in oživitve nekdanjega smučišča. "Ta ideja je zlasti med domačini dolgo tlela, sedaj pa smo se odločili, da jo skušamo udejanjiti," je za STA povedal direktor novoustanovljene družbe RTC Zatrnik Aleš Zalar.

Nekdanji pravosodni minister je pojasnil, da je v družbi zaenkrat združenih osem domačinov, med katere se prišteva tudi sam, saj na Zatrniku živi že šesto leto, prej pa je bil 40 let vikendaš. Ustanovitev RTC Zatrnik je bil prvi korak, po katerem bodo lahko začeli resne pogovore z vsemi deležniki projekta, od lastnikov zemljišč, po katerih tečejo smučarske proge, do Triglavskega narodnega parka (TNP), občin in ministrstev.

"Vemo, da smo se podali na zelo dolgo in trnovo pot, ampak smo vsi veliki entuziasti in v to smer nas žene tudi zelo svetla zgodovina Zatrnika, saj ima mnogo ljudi lepe spomine na to nekdanje srednje veliko družinsko smučišče," je dejal Zalar, ki oktobra načrtuje sestanek z županoma Gorij in Bleda, da podrobneje pripravijo načrt, si razdelijo naloge in se operativno lotijo projekta.

Smučišče nameravajo zagnati že prihajajočo smučarsko sezono, vendar le z vrvnimi vlečnicami za otroke. To bo prvi korak v oživitvi smučišča, kjer je vseh pet nekdanjih žičniških naprav zastarelih in jih bo treba odstraniti ter nadomestiti z novimi, kar pa bo terjalo kar nekaj časa, soglasij in tudi finančnih sredstev. Investitorje bodo iskali tako doma kot v tujini, v RTC Zatrnik pa bodo veseli vsakega, ki bi se jim želel pridružiti tudi kot družbenik ali partner.

Projekta se bodo lotili postopoma. Prva prioriteta bo postavitev sedežnice na Hotunjski vrh, ki bi jo lahko koristili tudi za poletni turizem. Pridobivanja dovoljenj in soglasij se bodo lahko lotili, ko bodo urejena vsa razmerja z lastniki zemljišč. "Smo optimisti in menimo, da v vsaj tem delu Zatrnika ne bi smelo biti ovir," je dejal Zalar.

Sprožili so tudi že postopek, da Zatrnik postane naselje, potrebovali pa bodo zbiralnik vode za umetno zasneževanje, ki ga zakon o TNP po noveli izpred dveh let sedaj na tem območju dopušča. "Velikih pravnih ovir ne vidim, seveda pa bomo morali delovati z roko v roki v TNP, saj ne želimo, da pride do predimenzioniranega turizma," je izpostavil.

Pojasnil je, da se želijo osredotočiti na družine, saj gre za zelo dostopno in sončno smučišče, pomembna pa je tudi bližina Bleda. Turistično zaledje je zato zelo močno. Razmišljajo, da bi morda Zatrnik povezali z Bledom tudi s krožno kabinsko žičnico. Za takšen projekt trajnostne mobilnosti bi lahko dobili evropska sredstva, pri projektu pa računajo tudi na pomoč države.

Zato so že navezali stike z ministrstvi za infrastrukturo in gospodarstvo, na današnji dogodek pa so povabili tudi ministra za obrambo Karla Erjavca. V neposredni bližini je namreč vojaški objekt z dvema žičnica, v nadaljevanju pa želijo Zatrnik povezati z območjem Viševnika in Rudnega polja.