Nesreča se je zgodila zaradi okvare na gondoli, ki je pritrjena na strop rova in rudarje vozi do delovišča. Ob okvari se je avtomatsko sprožila zasilna zavora. "Ob tem je del kompozicije viseče diesel lokomotive zanihal, pri čemer se je poškodovalo 11 zaposlenih, ki so bili napoteni v zdravniško oskrbo. Pri vseh je šlo k sreči za lažje poškodbe (udarci), zato so vsi že včeraj odšli domov," so na facebook strani zapisali v velenjskem premogovniku.

Posredovali so reševalci nujne medicinske pomoči Velenje, ki so oskrbeli poškodovane rudarje.

V premogovniku še dodajajo, da se je ponovno pokazalo, da je v Premogovniku Velenje dobro urejen sistem obveščanja, saj so pristojne službe nemudoma odreagirale in pomagale poškodovanim.

Proizvodnja sicer normalno poteka že od srede. Materialne škode ni bilo.

premogovnik-velenje-rudarji_bobo
Bobo
Rudarji v premogovniku Velenje

Zadnja nesreča se je v rudniku zgodila marca lani. Povzročil jo je stebrni udar pri izdelavi odvozne proge nekaj manj kot 500 metrov pod površino zemlje. Takrat je bilo poškodovanih šest rudarjev, vendar nihče ni bil v življenjski nevarnosti. Omenjeni stebrni udar je bil sicer že peti od leta 2010.

Hujša nesreča se je pripetila tudi leta 2016, ko je v jami Pesje delavca udarilo verižno dvigalo. Utrpel pa je lažje telesne poškodbe.

Novembra 2014 je v delovni nesreči umrl delavec. Do nezgode, ki se je zgodila približno 200 metrov pod površjem zemlje, je prišlo zaradi nepazljivosti delavca pri čiščenju premoga pod obratujočim transporterjem z gumijastim trakom.

Najhujša nesreča v premogovniku pa se je zgodila februarja 2003, ko sta zaradi "izriva" nevarnih jamskih plinov, metana in ogljikovega dioksida in posledično zadušitve z jamskimi plini umrla dva rudarja, osem pa jih je bilo poškodovanih.