Posneli brezvestneža

FOTO: Sramotno dejanje, ki so ga posnele tudi varnostne kamere

U.M./Štajerski tednik
4. 9. 2019, 20.20
Deli članek:

Na ekoloških otokih zaradi neodgovornosti nekaterih še vedno vlada pravi kaos, saj se na njih velikokrat znajdejo odpadki, ki tja ne spadajo.

Zdravko Munda
Ekološki otok v Osluševcih

Ker imajo v Osluševcih na vaškem domu šele kratek čas nameščen defibrilator, se je krajan Zdravko Munda odpravil preverit delovanje kamere, ki je tam nameščena z namenom varovanja defibrilatorja, pokriva pa tudi območje ekološkega otoka.

Ko je prišel do ekološkega otoka, je na njem zagledal več embalaž odpadnih olj za motorje in druge nevarne snovi. Po pregledu posnetka nadzorne kamere je ugotovil, da je neznani (znani) storilec vrečo z odpadki na otoku pustil v četrtek, 22. avgusta, nekaj minut pred 23. uro in se nato odpeljal v smeri Ormoža. Da je bila mera polna, je dan pozneje starejši možakar z mopedom na ekološki otok pripeljal akvarij, poln stekla, ki so ga krajani pozneje sami pospravili.

Velik odziv

Munda je dejal, da ne razume, da lahko nekdo tako brezglavo ravna z nevarnimi snovmi in ostalimi odpadki, ob dejstvu, da jih prav vsak dan lahko odložijo v Zbirnem centru Dobrava. Jezen, da se takšne stvari sploh dogajajo, je delil zapis tudi na družbenem omrežju Facebook. Doživel je izjemen odziv, saj se je pod zapisom nabralo več kot 230 komentarjev in več kot 140 delitev. Storilca je pozval, da odpadke, ki jih je pripeljal, nemudoma odpelje, sicer bo objavil posnetek in fotografije tablic vozila, zadevo pa prijavil na policijo. Storilec je očitno zapis videl, saj 27. avgusta ob 22. uri odpadkov ni bilo več.

Munda je v epilogu zgodbe še zapisal: »Upam in verjamem, da so odpadki predani na pravo mesto in da je opomin zalegel tudi širše. Človek se mora sam pri sebi zavedati, da takšno početje ne vodi nikamor in da sami skrbimo za lastno kakovost življenja. In to z malenkostmi.«

Zdravko Munda
Brezvestni domačin je na ekološkem otoku pustil embalažo odpadnega olja in druge nevarne odpadke, ki tja ne spadajo.

Zaskrbljeni tudi v LP Ormož

Stanje na številnih ekoloških otokih je slabo, v posode na ekoloških otokih se sme odlagati samo papir in steklo. Žal številni imetniki ne uporabljajo Zbirnega centra Dobrava, ampak najrazličnejše vrste odpadkov odlagajo kar na ekoloških otokih, je pojasnil Ludvik Hriberšek iz Komunalnega podjetja Ormož, ki izvaja javno službo zbiranja odpadkov.

V občini Ormož imajo postavljenih 60 ekoloških otokov, stanje na številnih otokih pa je zelo slabo. V komunalnem podjetju opažajo, da bolj ko odvažajo nedovoljene odpadke z ekoloških otokov, bolj imetniki odpadkov mislijo, da je nekdo za njimi dolžan vse pospraviti.

Z namenom izboljšanja stanja so podaljšali obratovanje Zbirnega centra Dobrava, ki deluje vsak delovni dan do 17. ure, vendar kljub temu sprememb na bolje ne opažajo.