Usoda Gregorja Viranta

V Sloveniji politično truplo, v tujini cveti

Ž. K.
4. 9. 2019, 19.30
Deli članek:

Vsaj 10.000 evrov bo vsak mesec kapnilo na račun nekdanjega ministra Gregorja Viranta, ki je postal direktor programa Sigma v OECD.

Arhiv Reporterja
Virant se skozi kariero ves čas strokovno ukvarja z optimizacijo javne uprave.

Gregor Virant je pred leti veljal za najbolj perspektivnega slovenskega politika. Kot minister za javno upravo je reformiral javno upravo in uvedel enotni plačni sistem, ki danes povzroča sive lase zdravnikom. Ko je ustanovil svojo Državljansko listo, je bilo za trenutek ali dva celo videti, kot da bi se lahko zavihtel celo na položaj predsednika vlade. A stvari so se nato razpletle drugače, kot si je zamislil, in Državljanska lista je propadla, on pa je praktično izginil iz javnega življenja. Najbolj pogosto se ob aktualnih zadevah javi prek družbenega omrežja Twitter, to pa je tudi vse.

Nova služba

Včeraj pa je prišla v javnost novica, da bo v prihodnje vodil program Sigma v Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD). Sigma je program, ki ga skupaj vodita Evropska komisija in OECD, namenjen pa je ocenjevanju napredka kandidatk za vstop v Evropsko unijo na področju javne uprave. Ob tem Sigma nudi tudi podporo Evropski komisiji in vladam držav kandidatk pri reformi oziroma evropeizaciji javnih uprav. Gregor Virant je glede na podatke, ki jih ima navedene na kadrovskem družbenem omrežju Linked In, s Sigmo kot svetovalec sodeloval že od leta 2015. V tem času je namreč pomagal vladi Črne gore pri reformi javne uprave.

Bobo
Virant je bil minister v vladi Janeza Janše.

Kadrovsko sito

Predsednik državnega zbora

Med delovnimi izkušnjami, ki jih Virant navaja na profesionalnem omrežju Linked In, lahko najdemo položaj ministra za javno upravo, ne navaja pa, da je bil predsednik stranke, poslanec in več kot eno leto celo predsednik državnega zbora.

Kot kaže, je pri delu naredil dober vtis, saj je zdaj prevzel vodenje celotne organizacije, ki svetuje vladam Albanije, Alžirije, Armenije, Azerbajdžana, Bosne in Hercegovine, Egipta, Gruzije, Jordanije, Kosova, Libanona, Moldavije, Črne gore, Maroka, Severne Makedonije, Srbije, Tunizije, Turčije in Ukrajine. Kot je sam pojasnil, je bil izbran na razpisu, na katerega se je prijavilo okoli 100 kandidatk in kandidatov, postopek pa je Virant ocenil kot »mega profesionalen«. »Prvi nabor je bil narejen na podlagi življenjepisa, nato je sledil avtomatiziran videointervju z okoli 25 do 30 kandidati, potem intervju v Parizu s šestimi in nazadnje za štiri kandidate celodnevni test vodstvenih ter menedžerskih sposobnosti pri HRM družbi Cubiks, ki je vključeval simulacijo primerov, igranje vlog, test logičnega sklepanja ... Kot najboljšega kandidata me je predlagala izbirna komisija, imenoval pa generalni sekretar Gurria,« je za časnik Finance razložil Virant.

Življenje v tujini

Njegov mandat bo trajal tri leta, izhodiščna plača je okoli 10.000 evrov mesečno, z dodatki pa naraste tudi do 13.000 evrov. Mandat lahko ponovi oziroma delo opravlja vse do starosti 65 let. Sigma ima sedež v Parizu, kjer ima od ponedeljka pisarno tudi Gregor Virant. Življenja v tujini je Virant vajen, saj je kot svetovalec za OECD deloval v Ukrajini, Dubaju, na Slovaškem in v Črni gori, kot svetovalec Sveta Evrope je delal v Strasbourgu, Beogradu in Skopju, kot svetovalec Svetovne banke pa je sodeloval pri reformi plačnega sistema v Srbiji. S Slovenijo so ga vsaj do zdaj povezovali še delo na fakulteti za upravo in seveda sorodstvene vezi. Poročen je z Nano Brejc, hčerko nekdanjega politika in vidnega člana SDS Mihe Brejca, njegova sestrična Mija pa je žena ljubljanskega župana Zorana Jankoviča