September je za vrtičkarje zagotovo eden najlepših in hkrati najnapornejših letnih časov. V tem času namreč vrt postreže še z zadnjimi, a precej obilnimi vrtninami, nič kaj drugače pa ni niti v sadnem vrtu. Čas je, da začnemo obirati plode, saditi, presajati in kovati načrte za prihodnje leto.

Zelenjavni vrt

V tem času so na zelenjavnih gredicah številni plodovi. Čas je, da oberemo plodove bučk, fižola, kumar, paradižnika pa tudi solato. A nikar samo ne obirajmo, temveč tudi sejmo. Čas je za setev zimske solate, redkvice, špinače, pa tudi motovilca in drugih vrtnin, ki jih mraz ne prizadene. Posejemo lahko tudi prezimne sorte solate, ne pozabimo pa tudi na zimski česen, rabarbaro in spomladansko zelje. Nekaj trajnih vrtnih zelišč lahko presadimo v lončke in si tako zagotovimo bero čez zimo. Takšni so recimo peteršilj, drobnjak, bazilika, rožmarin … Sicer jih na gredicah obrežemo, izkopljemo in razsejemo. Lahko jih tudi zamrznemo. V tem času ne pozabimo niti na vlaganje, saj si bomo zdrave, okusne in sočne zelenjavne in sadne obroke lahko privoščili tudi v času mrzle in sive zime.

Sadni vrt

Po uspešni poletni sezoni bo listje počasi začelo spreminjati barve in krasiti našo zelenico. V tem času nas bodo razveselili prvi lešniki, orehi, jabolka, hruške, grozdje in nekatero drugo jesensko sadje. Bodite pozorni in vestni ter odpadlo sadje sproti odbirajte z dreves, saj boste tako preprečili razvoj plesni in z njo povezanih bolezni. Vrtičkarji svetujejo, da sadja ne pobiramo naenkrat, temveč sproti, ko sadeži primerno dozorijo. Vsekakor pa je septembra zemlja še vedno dovolj topla, da lahko posadimo nova sadna drevesa, ki bodo spomladi že presenetila s prvimi cvetovi. Sadimo lahko že breskve, nektarine, hruške pa tudi jabolka. Mesta, kamor bomo nasadili nova drevesa, najprej pokrijemo z domačim kompostom, dodamo nekaj gnojila in izdatno zalijemo. Spomladi bodo ta drevesa primerna že za cepitev, čeprav vrtnarji priporočajo odrast vsaj ene ali dveh sezon.