Glede morebitnega projektnega sodelovanja z vlado in ugibanj, da zapleti med koalicijo in Levico odpirajo pot sodelovanju z NSi, je Matej Tonin v današnji izjavi za medije zatrdil, da se »tukaj ne dogaja nič«. »Kako se bomo pogovarjali, bomo videli potem, ko se bodo za to ustvarili pogoji. Kot pa mi je danes znano, ne Levica ne Šarec še niso odpovedali sodelovanja,« je dejal. 

Znova je zatrdil, da NSi ne namerava vstopiti v Šarčevo vlado niti z njo podpisati dogovora o projektnem sodelovanju. So pa pripravljeni podpreti posamezne zakone, če so v skladu s njihovimi prepričanji in programom, je pojasnil. 

Talec Levice 

Predvsem vidijo veliko možnosti za sodelovanje v parlamentu na področju zdravstva. Tukaj bi bilo treba po Toninovih besedah za odpravo čakalnih vrst uporabiti vse zmogljivosti, tako v javnih kot zasebnih ustanovah. Pri tem so po njegovih besedah na isti valovni dolžini z ministrom za zdravje Alešem Šabedrom, ki pa je, kot je ocenil, talec Levice. 

Tonin se sicer ne strinja z oceno, da bi NSi, če bi Levica odpovedala sporazum z vlado, »vskočila« namesto te stranke. Po njegovih besedah je namreč bistvena razlika med njimi in Levico in gre zgolj za to, da ugotovijo, katera vsebinska rešitev ima v parlamentu večinsko podporo. 

Alternativa levici in desnici 

Prvak NSi je sicer prepričan, da je bila njihova odločitev pred letom dni, da ne vstopijo v Šarčevo vlado, pravilna. Tudi tokrat nimajo nobenega namena vstopiti v vlado, pač pa se intenzivno pripravljajo na naslednje volitve, po katerih si želijo oblikovati jasno alternativo tako levici kot desnici. 

Glede napovedi, da se bo NSi z novim programom postavila na sredino političnega spektra, je Tonin v današnji izjavi za medije zatrdil, da je NSi že sredinska stranka, le da so zdaj zbrali pogum ter to tudi jasno povedali. »Ko smo pogledali na levo, smo videli socialiste, ko smo pogledali na desno, smo videli nacionaliste in zanikovalce globalnega segrevanja,« je strnil argumente za pozicioniranje NSi na sredini. 

Ob tem je zagotovil, da se stranka ne odpoveduje svojim temeljnim vrednotam, želi pa jasno sporočiti, da so to vrednote, ki predstavljajo središče družbe. »Mi predstavljamo neko normalnost, neko normalno stranko, ki je pripravljena na konsenz in sodelovanje,« je poudaril. 

Tako bodo v NSi novembra na programskem kongresu na novo sprejemali svoj temeljni program, ki pa vrednot te stranke po Toninovih besedah »ne bo obrnil na novo«. Kot je dodal, program potrebuje nove poudarke, zlasti na področju okoljevarstva, digitalizacije in migracij.