Odstrel mladiča

FOTO: Na Cerkljanskem ustrelili prvega volka, kvota je izpolnjena

S.R./STA
2. 9. 2019, 07.46
Posodobljeno: 2. 9. 2019, 09.27
Deli članek:

Včeraj zvečer je bil na območju Gorenjih Novakov na Cerkljanskem, kjer je v zadnjem času prišlo do več napadov volkov na drobnico, odstreljen volk.

Uplenil ga je lovec Boštjan Čemažar, ki je pred meseci sprožil civilno iniciativo za odstranitev velikih zveri z območja. S tem so kvoto za odstrel izpolnili, a si jo bodo prizadevali povečati.

Volk je bil po Čemažarjevih pojasnilih uplenjen nekaj minut čez osmo zvečer v bližini ene od kmetij, kjer je nedavno prišlo do pokola živine. Najprej je na območje na robu gozda priletela srna, za njo pa dva do trije volkovi in enega je uspel odstreliti. Ocenjuje, da je šlo za mladiče, ki se že učijo sami loviti. 

Z odstrelom enega volka je kvota za to območje izpolnjena, se bodo pa po Čemažarjevih besedah tamkajšnji lovci in prebivalci borili, da bodo dobili novo odločbo, saj je volkov bistveno več, kot se je sprva predvidevalo. 

Peticija

Na Cerkljanskem je pred časom nastala pobuda oz. peticija za odstranitev nevarnih zveri iz okolja, saj so se napadi volkov na rejne živali - drobnico, govedo in konje - v zadnjem času okrepili, pobudniki peticije, pod katero so zbrali približno 3000 podpisov, pa opozarjajo, da volka na tem širšem območju cerkljanskega in škofjeloškega hribovja ni bilo že vsaj sto let. 

Med pobudniki je bil prav Čemažar, podpisniki pa si želijo, da bi država sistemsko uredila zakonodajo na način, da bo preprečila, da se podobne anomalije z zvermi ne bodo več ponovile. 

Prvi volk

DZ je sicer pred poletnimi počitnicami sprejel zakon o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave, ki je začel veljati konec junija. 

Vlada je interventni zakon pripravila, ker se odvzem omenjenih zveri iz narave po odločitvi upravnega sodišča ne izvaja, populaciji medveda in volka pa sta se prenamnožili in pritisk prizadetih kmetov v zadnjih mesecih je bil velik. Po zakonu lovci lahko 175 od 200 medvedov, predvidenih za odvzem, odstrelijo, pri čemer preostanek (25) predstavljajo predvidene izgube zaradi drugih vzrokov. Za odstrel je medtem predvidenih 11 volkov, a se ta zaustavi, če se ustreli pet odraslih živali. 

Do zdaj so po zakonu odstrelili več deset medvedov, ne pa tudi volka, zaradi česar so potem po pogovorih z deležniki pristojni nekoliko prilagodili tudi sicer stroga pravila glede odstrela volka in razširili lovna območja. 

Pred nekaj več kot tednom dni so iz lovske zveze sporočili, da lovci v okviru interventnega zakona aktivno izvajajo lov na volka v Kočevskem, Notranjskem in Primorskem lovskem območju. Sedem volkov se lovi na podlagi interventnega zakona, en volk pa na podlagi odločbe, so takrat dejali.