Odkup lesa

Nižje cene lesa v Sloveniji. Vzroki: lubadar, zaloge lesa, manjša sečnja

Gašper Petovar
29. 8. 2019, 06.50
Deli članek:

Letošnje leto je za odkupovalce lesa bistveno slabše kot leto 2018, saj je odkupa bistveno manj, kot denimo lani. Odkup je že vse leto nižji od lanskega leta, rekordno slab odkup pa je bil junija, ko je bilo odkupljenega kar 39 odstotkov manj lesa iz zasebnih gozdov kot junija 2018.

Profimedia
Po žledolomu leta 2014 se manj posega v listnate gozdove.

Vzrokov za to je več, je pojasnil Gregor Godec, ki se ukvarja z odkupom lesa. Najprej je izpostavil, da žage odkupujejo manj okroglega lesa, se pravi hlodovine, ker je bilo lani po Godčevih besedah posekane preveč in imajo žage polne zaloge. Posledično, ker je bilo lani več poseka, »slovenski kmetje niso potrebovali denarja in so zato letos manj sekali«, je pojasnil. Velik vpliv na odkup ima po godčevem mnenju tudi lubadar, ki je po njegovih besedah napadel že 90 odstotkov gozdov na Pohorju.

Odkup lesa po letih

Poglejmo, kako se je gibal odkup okroglega lesa od leta 2014 do danes. Podatki statističnega urada kažejo, da je bilo leta 2014 odkupljenega za 42,6 milijona evrov lesa, kar je 18 odstotkov več kot leta 2013, leta 2015 se je odkup še povečal, in sicer se je odkupilo za 49,3 milijone evrov lesa, tudi leto 2016 je bilo glede odkupa še boljše. Vrednost odkupa okroglega lesa iz zasebnih gozdov se je namreč povzpela že na 65,8 milijona evrov, leto pozneje pa je sledil padec. Vrednost odkupljenega lesa iz zasebnih gozdov je bila 57,6 milijona evrov, lani je bil odkupljeni les iz zasebnih gozdov vreden 59,7 milijona. Letos pa je bilo do junija odkupljenega lesa le za 27,7 milijona evrov.

Bobo
Zaradi prevelikih zalog na žagah so odkupne cene okroglega lesa nižje.

Nižje cene

Kot je pojasnil Godec, so na žagah prevelike zaloge lesa, iglavce napadajo podlubniki in manj je sečnje. Septembra se sicer začne glavna sezona za sekanje listavcev, a da bi prišli do takšnih vrednosti kot v preteklih letih, je malo verjetno. Godec je ob tem dodal, da je bilo sicer spomladi posekanega dosti hrasta in jesena, ki pa sta zaradi velikih zalog na žagah dosegla nizko ceno. Enako se bo po njegovem prepričanju zgodilo z jesensko sečnjo, ko bo prav tako zaradi zalog cena nižja kot prejšnja leta.

Rekordno leto 2016 

Na gozdarskem inštitutu so izpostavili, da je bil leta 2016 odkup iglavcev rekorden in je presegel milijon kubičnih metrov, in dodali, da je ta rekorden posek povzročil logistične težave pri prodaji lesa in dodaten pritisk na cene. Prav tako so poudarili, da je odkup iz zasebnih gozdov odraz proizvodnje v gozdovih. »Proizvodnja okroglega lesa v letu 2016 je bila pod močnim vplivom sanitarnega poseka zaradi gradacije (prenamnožitve) podlubnikov – v začetku leta še pod vplivom sanacije napadenih dreves iz leta 2015. Iz podatkov se že nakazuje zmanjšan obseg poseka listavcev, ki je bil v letih 2014 in 2015 zaradi sanacije škod po žledolomu izjemen.«