Slovenija

Skupnostni nakupi so vse bolj priljubljeni

Lara Jelen / Revija Zarja
26. 8. 2019, 12.01
Posodobljeno: 28. 8. 2019, 11.16
Deli članek:

Kako do najboljšega najceneje ....

Iztok Dimc

Tudi vi mislite, da je danes nemogoče dobiti nekaj najboljšega najceneje? Potem zagotovo še niste slišali za skupnostne nakupe, ko najboljše dobite za najnižjo mogočo ceno. Nakupujete udobno iz naslanjača, izbirate lahko izdelek, kmetijo, način pridelave – potem pa vam vse izbrano s kmetij po vsej Sloveniji na določen dan pripeljejo na dogovorjeno mesto. Skupnostni nakupi so prava stvar.

Ko kupujemo v trgovini, tam financiramo še vse posrednike, ki si pogosto na koncu odrežejo večji kos torte kot proizvajalec. Hkrati je vprašljiva kakovost, ki je v množični proizvodnji pač zapostavljena. Tudi zato so nastali skupnostni nakupi, pri katerih s sprejemljivo in pravično ceno izdelka podpremo tisto, v kar verjamemo: pravičnost, dostopnost in ponudbo večinoma ekoloških izdelkov, ki jih kupec prevzame naravnost od kmeta. To je edino pravo zagotovilo za najboljšo kakovost brez skladiščenja, pri čemer natanko vemo, kje so pridelki zrasli in kako so bili pridelani. Takšen nakup omogočata projekta Oskrbimo Ljubljano in Zeleni krog. Oba sta nastala z namenom, da podpreta samooskrbo in lokalne kmetovalce, naročnikom pa za ugodno ceno ponudita najboljše, kar je mogoče dobiti pri nas.

Vsi zadovoljni

Skupnostni nakupi omogočajo, da kmetje zaslužijo več, kot če bi izdelke prodali trgovcem (ki na izsiljene sramotno nizke cene nabijejo visoke marže), kupci pa izdelke najvišje kakovosti dobijo po najnižji mogoči ceni. Se vam zdi neverjetno? Pravzaprav je čisto logično.

»Sto ljudi skupaj je močnejših od posameznika. Enak sistem velja tudi pri nakupih – sto kupcev lahko kupuje ceneje kot en sam. Gre torej za preprosto idejo, ko se vsi zainteresirani organiziramo v skupino, ki opravi skupinski nakup pri različnih slovenskih ponudnikih. Zaradi skupinskega nakupa lahko kot skupina dosežemo nižjo ceno za posamezne izdelke, zato bomo vsi člani v skupini plačevali manj. V teh kriznih časih pa vsak prihranjeni evro pri hrani pride še kako prav,« so prepričani snovalci projekta Oskrbimo Ljubljano, katerega glavni organizator in vodja je Klemen Zahar.

Zamisel, da bi prevzel organizacijo skupnostnih nakupov, se je rodila, ko je Klemen s sedmimi prijatelji opravil prvi ugodnejši nakup pri kmetih. »Takrat nam je kmet povedal, da ima še nekaj takšnih skupin, ki oddajo naročilo skupaj, in da mu to ustreza, saj s tem, ko naročeno dostavi vsem naenkrat na dogovorjeno mesto, tudi sam privarčuje čas,« se spominja Klemen. Ker sta bila zadovoljna tako kupec kot prodajalec, je kmalu zatem nastal projekt Oskrbimo Ljubljano, kjer se vsaka dva tedna odpre največja in najbolj sveža spletna trgovina pridelkov slovenskih kmetov. Naročite lahko sezonsko zelenjavo in sadje, oreščke, suho sadje, seme, moko, žita in žitne kosmiče, med, začimbe in čaje, mlečne izdelke, hladno stiskana olja, vino in še marsikaj drugega, načeloma pa vse, kar imajo kmetje, ki sodelujejo v projektu, takrat na zalogi.

Klemen je sicer novinar, ki ogromno časa posveti organizaciji projekta, pri čemer mu redno pomaga še približno pet ljudi. 

Iztok Dimc
Vsaka dva tedna se srečajo naročniki in kmetje, prvi zadovoljni z izdelki, drugi s poštenim plačilom za svoje delo.