IKT infrastruktura

Do leta 2020 napredno brezžično omrežje v vsako šolo

S.R./STA
26. 8. 2019, 08.07
Posodobljeno: 26. 8. 2019, 08.15
Deli članek:

V okviru programa nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju SIO-2020 je Arnes z naprednim brezžičnim omrežjem doslej opremil 580 javnih zavodov in namestil več kot 14.000 dostopovnih točk.

Profimedia
Do konca novembra načrtujejo izgradnjo omrežij še v približno 200 osnovnih in srednjih šolah po državi, na ostalih pa v letu 2020.

Izgradnja naprednih brezžičnih omrežij v vzgojno-izobraževalnih zavodih je namreč del programa nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju SIO-2020, ki ga izvaja Akademska in raziskovalna mreža Slovenije (Arnes) in financira iz evropskih sredstev v okviru operativnega program za izvajanje evropske kohezijske politike za obdobje 2014-2020.

Do leta 2020 je po navedbah Arnesa predvidena izgradnja naprednih brezžičnih omrežij na 952 lokacijah vzgojno izobraževalnih ustanov v osnovnem in srednjem šolstvu. "Zgrajena brezžična omrežja bodo omogočila večjo uporabo informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) pri pouku in bodo tako vplivala na izboljšanje splošnih in poklicnih kompetenc ter boljše učne dosežke učencev," so pojasnili v Arnesu. 

Da so šole zadovoljne tako s postopki izvajanja projekta, kot tudi z delovanjem novih brezžičnih omrežij, potrjujejo odgovori spomladanske ankete, v kateri je sodelovalo 134 od 410 šol, opremljenih z brezžičnim omrežjem, so navedli. 

Za izgradnjo brezžičnih omrežij je sicer predvidenih 16,8 milijona evrov, od tega je iz evropskih sredstev zagotovljenih 10,5 milijona evrov, 6,3 milijona evrov pa bodo s sofinanciranjem zagotovile šole, so pojasnili v mreži Arnes, ki je pravnomočno zaključil vsa potrebna javna naročila za izvedbo del na šolah. 

Treba je le odpreti prenosnik

"Da 24 ekip na terenu, ki izvajajo dela, ne moti učnega procesa, morajo svoje delo usklajevati z vsako šolo posebej in se prilagajati tudi šolskim počitnicam," so opozorili v Arnesu. Po njihovih navedbah so nekatere šole tudi v stavbah, ki so varovane po predpisih varstva kulturne dediščine, kjer morajo biti inštalacijski posegi še posebej premišljeni. Nova brezžična omrežja upravljajo s centralne lokacije, zato šolam, kot pravijo, ni treba skrbeti za delovanje in odpravo napak. 

Ob tem so spomnili, da se šole z izgradnjo brezžičnih omrežij hkrati vključujejo tudi v mednarodno federacijo izobraževalnih omrežij Eduroam. Tako učenci, učitelji, raziskovalci in drugi lahko uporabljajo vsako brezžično omrežje eduroam v Sloveniji ali tujini. Za uporabo je treba le odpreti prenosnik ali na domači ustanovi ali na primer na neki šoli v tujini. 

V Arnesu so poudarili, da eduroam uporablja varnostne mehanizme, ki ščitijo tako komunikacijo uporabnika kot tudi članice gostiteljice. Federacija v celoti upošteva vso slovensko in evropsko zakonodajo glede varovanja osebnih podatkov in tudi priporočila Informacijskega pooblaščenca. 

Kadarkoli se gostuje pri organizaciji, vključeni v sistem eduroam, ni treba nadlegovati gostiteljev z željami po dodatnih uporabniških imenih, šifrah, naslovih in podobno, da bi lahko uporabljali njihovo lokalno omrežje za dostop v internet. Takoj ko se odpre prenosnik, bo njihov "virtualni stražar" podatke uporabnika preveril pri domači ustanovi in od tam dobil vse potrebno, da uporabnika lahko prepoznajo in mu omogočijo varen dostop v brezžično omrežje in internet, so še dodali v Arnesu.