Nevihtni dan

FOTO in VIDEO: Sobotna neurja: zalite hiše, toča in plazovi. V Črni na Koroškem gasilci reševali sedem oseb

G.G.
25. 8. 2019, 08.20
Posodobljeno: 25. 8. 2019, 12.22
Deli članek:

Sobotna neurja niso bila pretirano diskriminatorna. Zalivalo je v osrednji Sloveniji, na Dolenjskem, Koroškem, delih Štajerske in Gorenjske ter v zaledju Obale. Najbolj mirno je bilo na severozahodu in severovzhodu.

Rudolf Oka / Neurje.si
Ena izmed poplavljenih cest na območju Vuzenice.
Več fotografij in posnetkov na: Neurje.si

Začnimo kronološko. Najprej so morali rokave zavihati gasilci na območju Vuzenice in Mute. Narasle vode so v Vuzenici ogrožale 40 stanovanjskih objektov, sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov. Na območju Mute je v kratkem obdobju padlo več kot 100 milimetrov padavin, zato so se tudi tam vzdignili hudourniki in potoki.

Nekaj pred 15. uro se je kot iz škafa vlilo v občini Hrpelje-Kozina. Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje je meterorna voda poplavila tri objekte in številne ceste.

Ob štirih popoldne si je neurje izbralo Novom mesto z okolico. Več zalitih cest in objektov. Odpovedati so morali tradicionalne novomeške skoke v vodo s Kandijskega mostu.

Uro kasneje in že je treskalo in lilo v ljubljanski kotlini. Klestila je tudi manjša toča.

Ura je 19.00 in že so imeli delo gasilci v Krškem. Črpali so vodo iz zalitih stanovanjskih objektov, sprožilo se je nekaj plazov, v vasi Rožno pa so iz poplavljenega cestišča izvlekli osebni avtomobil. Plazovi so se prožili tudi na območju Laškega in Prebolda (poplavljen je bil tudi gasilski dom Groblja).

Ujeti potniki že na poti, županja Črne ostra do države

Za konec pa spet na Koroško. Tokrat v Javorje v Črni na Koroškem. Tam je zalilo spodnjo etažo stanovanjskega objekta, na cesto Črna - Šoštanj pa se je sprožilo več velikih zemeljskih plazov. Trije avtomobili in motorist so ostali ujeti med plazovi. Na srečo ni bil nihče poškodovan. Črnjanski prostovoljni gasilci so jim pomagali in sedem oseb nastanili prepreljali na varno in jih začasno nastanili v središču Črne. Županja Črne Romana Lesjak je sproočila, da so danes že prišli do avtomobilov in nadaljevali pot.

Silovit naliv je sicer na območju Javorja zalil eno turistično kmetijo, kjer so pri odpravljanju posledic pomagali tudi nastanjeni turisti, je še povedala črnjanska županja, ki je bila ostra do države. Ta bo po njenih besedah morala več narediti na vodotokih in se drugače lotiti urejanja hudournikov, ki so glavni povzročitelji plazov ob neurjih. Sobotno neurje je na območju Črne spremljala tudi močna toča.

Statistika

Po doslej prejetih poročilih iz regijskih centrov za obveščanje je bilo zaradi neurij zabeleženih 183 dogodkov, v sanacijo posledic neurij pa so bili aktivirani gasilci iz 75 prostovoljnih gasilskih društev, poklicni gasilci iz sedmih enot ter delavci cestnih in komunalnih služb, so sporočili iz republiškega centra za obveščanje.