POMOČ SOČLOVEKU

Pomagajmo ji: mama Vera sama skrbi za dva zelo bolna otroka

P.K.
25. 8. 2019, 07.40
Posodobljeno: 23. 9. 2019, 15.06
Deli članek:

V akciji naše medijske hiše in društva Vesele nogice, ki smo jo poimenovali Dobrodelni dan, pomagamo družinam, ki imajo otroke s posebnimi potrebami.

Sožitje
Vera Oblak iz Dolge Njive skupaj s svojima otrokoma.
DONACIJE
Če bi radi prispevali za družine, napišite SMS-sporočilo z vsebino NOGICENOGICE5 in ga pošljite na 1919, pri čemer boste prispevali 5 evrov. 

Ob petkih (v časopisu) vam jih predstavljamo na naših straneh in vas v njihovem imenu, spoštovani bralci, nagovarjamo, da jim skupaj pomagamo spopadati se z življenjem, ki zanje ni vedno preprosto.

Precej staršev prizadetih otrok trpi za pomanjkanjem razumevanja in spodbude okolice, pa tudi podpore zdravstva, zato so velikokrat prepuščeni sami sebi in svoji iznajdljivosti. Da bi vsaj nekoliko lažje shajali in svojim otrokom omogočali varne domove in tudi primerno oskrbo, potrebujejo nas, dobrosrčne ljudi, da jim podamo roko sočutja.

Tokrat smo se odpravili k Veri Oblak iz naselja Dolge Njive v občini Gorenja vas - Poljane na Gorenjskem. Gospa Veronika živi sama. S skromnimi prihodki – nima visoke pokojnine – se trudi skrbeti za svoja dva, sicer že odrasla otroka. Sara ima 34 let, Klemen pa 43. »Imata težko dedno bolezen. Je zelo redka v svetu. Gre za salla bolezen, ki prizadene mišice in živčevje. Posledica tega je, da sta oba duševno in tudi telesno prizadeta. Ne hodita in ne govorita. Že od rojstva je tako,« nam je povedala Vera.

Sprejeti drugačnost

Težko ji je bilo, ker se, že ko sta bila hči in sin mlajša, ni mogla priključiti kakšnemu društvu, kjer bi se povezali s podobnimi družinami, saj v Sloveniji z diagnozo, kot jo imata onadva, po njenih informacijah ni nikogar drugega. Zdaj sicer hodita v dnevno varstvo, in sicer v VDC Škofja Loka, vključena pa sta so tudi v program lokalnega Sožitja, tako da jim je zadnja leta zaradi tega nekoliko lažje.

Saro in Klemna njuna mama opisuje kot običajna mlada človeka. »Predvsem se zelo rada vozita z avtomobilom, zato ju poskušam čim večkrat kam peljati. Sicer je naš avto star že 15 let, ampak pelje pa nas,« priča skromna gospa. Iskreno prizna, da je bilo kdaj tudi zelo hudo: »Prva leta njunega življenja so bila prava kalvarija. Treba je sprejeti drugačnost in jaz sem jo, zdaj se ne obremenjujem več s tem. Življenje poskušam prilagajati in to je to. Samo vdati se ne smeš in kloniti. Sicer, ker sem že v pokoju, bom poskušala zanju skrbeti čim dlje, ko pa ne bo več šlo, ju bodo sprejele pristojne institucije.«

Dvigalo za otroka

Kmalu vabljeni na Bled
Osrednji dogodek naše humanitarne akcije, na njej bodo tudi družine, ki jim pomagamo s skupnimi močmi, bo v soboto, 28. septembra, na Bledu.

Samo z enim dohodkom je bilo kar težko shajati. Je pa Vera zelo hvaležna svoji mami, ki je sicer že dlje časa pokojna, saj jo je zelo bodrila in ji pomagala. »Treba je bilo tudi nekaj zemlje prodati, da smo lahko preživeli. Včasih sama sebe občudujem, da sem zdržala,« je iskrena.

Pojasni, da si zelo želi, da bi hčerki in sinu lahko v hiši omogočila dvigalo, s katerim bi ju, oba sta namreč na invalidskem vozičku, lažje premeščala iz pritličja v nadstropje, a to stane več kot 10.000 evrov. »Upam, da mi bo to uspelo. Pa tudi za rehabilitacijo in fizioterapije bi mi prav prišla kakšna pomoč, saj nam zdravstveno zavarovanje krije samo osem ur terapij letno. Zdaj bomo na primer šli v Terme Topolšica na fizioterapije, ki jih bomo imeli plačane, vendar bom bivanje za vse tri krila sama,« je povedala.

Vaša dobrosrčnost

Pomagajmo torej Veri, Sari in Klemnu do dvigala, pa tudi do bolj brezskrbnega vsakdana. Zanje in za ostale družine v naši humanitarni akciji, del katere so tudi športno-zabavne prireditve, o katerih lahko več preberete na spleti strani svet24.si, v zavihku Športni svet, lahko darujete sredstva na račun: SI56 0510 0801 5311 248. Prispevate lahko tudi z SMS-sporočilom z vsebino KROG5, ki ga pošljete na 1919, pri čemer boste donirali 5 evrov.