Cene letijo v nebo

Je na sosednem Hrvaškem zdrava prehrana cenejša kot pri nas?

Ž.K.
25. 8. 2019, 07.30
Deli članek:

Slovenski potrošnik vse bolj ceni doma pridelano ekološko sadje in zelenjavo. A glede na cene s slovenskih tržnic ta nista poceni. Kako pa je pri sosedih?

Štajerski tednik/MH
Zelenjava in sadje sta povsod draga kot žafran.

Naredili smo primerjavo cen nekaj najbolj priljubljenih živil, ki jih Slovenci najraje poiščemo na tržnici. Kot smo ugotovili, so cene na primer na Ptuju in v Ormožu primerljive s cenami v hrvaških turističnih središčih. Precej drugačne oziroma precej nižje pa so cene sadja in zelenjave na tržnicah v kontinentalnih hrvaških mestih; po poročanju časopisa Jutarnji.hr, kjer so pod lupo vzeli cene na tržnicah večjih hrvaških mest ob Jadranu ter tržnici v Osijeku, so razlike v cenah ogromne, tudi za 100 in več odstotkov.

Tržnica v Pulju z enkrat višjimi cenami kot v Osijeku

Pa poglejmo. Na puljski tržnici je bilo treba za kilogram nektarin odšteti 12 kun, za kilogram paradižnika 22 kun, za kilogram hrušk pa 20 kun. Na tržnici v Osijeku kilogram nektarin prodajajo za šest kun, kilogram paradižnika za 10 kun in kilogram hrušk za osem kun.

Nič ceneje je niso odnesli kupci na tržnici v Poreču. Tam so branjevci za kilogram korenja zahtevali 15 kun, za kilogram paprike 20 kun, za kilogram lubenice od šest do osem kun, za mladi krompir od osem do 10 kun ter za kilogram sliv 16 kun. Cene vseh naštetih artiklov so na osiješki tržnici pol nižje, za slive pa je bilo treba v Osijeku odšteti le tri do štiri kune.

Dubrovnik: najdražja tržnica na Jadranu (in Balkanu)

Če so vas morda presenetile precej visoke cene sadja in zelenjave na poreški in puljski tržnici, pa se lahko ob cenah na najdražji tržnici v Dubrovniku primete za glavo. Dejstvo je, da je dubrovniška »pjaca« daleč najdražja na Hrvaškem (saj je jasno, zakaj), a se je po poročanju hrvaških medijev drži tudi sloves tržnice, na kateri skoraj ni domačega sadja in zelenjave, ampak se na njej slednja le preprodajata. In kakšne so letošnje poletje cene na dubrovniški tržnici? Za kilogram hrušk je treba odšteti 25 kun, za kilogram (belega ali črnega) grozdja 40 kun, za kilogram čebule, paprike, paradižnika, zelene solate in sliv po 20 kun, za česen pa 40 kun po kilogramu.

Splitska in zadrska tržnica: nekoliko bolj sprejemljive, a še vedno visoke cene

Nekoliko bolj sprejemljive cene sezonskega sadja in zelenjave so na tržnici v Splitu, kjer lahko kilogram paradižnika ali paprike dobite za 15 kun, korenje za od osem do 10 kun po kilogramu, cena kilograma nektarin pa se giblje od osem do 15 kun. Še zanimivost: na splitski tržnici lahko kupite tudi v venček spleten česen (podobno, kot svoj lük spletejo v venček dornavske lükarce), a boste zanj morali odšteti 100 kun. Če ga želite kupiti ceneje, bo treba do Osijeka – tam namreč takšen česnov venček ponujajo že za borih 15 kun.

Seveda tudi tržnica v Zadru s cenami sadja in zelenjave ne zaostaja za sorodnimi hrvaškimi obmorskimi mesti. Za kilogram nektarin in hrušk je treba plačati 15 kun, lubenice so po šest kun, nekoliko nižje kot sicer pa so cene paradižnika in bučk; te lahko najdete že za pet ali šest kun po kilogramu. Svojo ceno pa držijo hruške (15 kun za kilogram) in marelice, ki so naprodaj po 20 kun za kilogram. Za klas koruze pa zadrski branjevci zahtevajo štiri kune, kar je dobrega pol evra. Za primerjavo: na ormoški tržnici vam bodo za cel kilogram mlade koruze računali en evro.