Tudi sam jamarski reševalec

FOTO: Dolgo in mukotrpno reševanje poškodovanega jamarja s srečnim koncem

A.S.
23. 8. 2019, 07.22
Posodobljeno: 23. 8. 2019, 08.36
Deli članek:

Danes okoli 4.30 so iz jame Preporod pri Predmeji na nosilih izvlekli jamarja, ki ga je poškodovalo padajoče kamenje.

Jamarska reševalna služba (facebook)
Reševanje je bilo uspešno

SPOMNIMO

Nesreča se je zgodila na približno 150 metrih globine med vračanjem po raziskovanju jame. Padajoče kamenje je jamarju prebilo čelado in ga poškodovalo. Po poškodbi je preplezal sam še približno 30 metrov, nato pa ga je jamarski kolega ustavil in odhitel po pomoč. Reševanje je steklo malo po polnoči. Poškodovani, ki je sicer tudi sam jamarski reševalec, bil ves čas pri zavesti, vendar so ga morali zaradi nevarnosti poškodbe iz jame odnesti na nosilih. Nad očesom je imel hematom, ob njem pa je bila zdravnica.

Težavo pri reševanju pa so predstavljale predvsem ožine v jami. Vodja intervencije Igor Benko je povedal, da so morali pred dvigom poškodovanega jamarja razširiti vhod in dve ožini v jami, da so lahko sploh naredili prehod za reševalna nosila. Čeprav so reševalci sprva upali, da jim bo poškodovanca uspelo izvleči do večera, pa jim je zadnja ožina otežila reševanje, ki se je zavleklo pozno v noč.

Naposled pa je bilo vse uspešno. Po več kot 30-urnem reševanju, so namreč danes v zgodnjih jutranjih urah poškodovanega jamarja izvlekli na nosilih in ga predali gorsko-reševalni službi. Sledil je spust do tamkajšnje ceste, kjer je jamarja prevzela enota nujne medicinske pomoči, je Jamarska reševalna služba zapisala na facebooku. Jamarja so nato odpeljali v ljubljanski klinični center.  

“Za nami je naporna in dolga akcija. Hvala vsem enotam in vsem reševalcem, ki so pomagali, da se je akcija uspešno zaključila. Sledi še nekaj ur pospravljanja, počitek in povratek domov,” je po končanem reševanju zapisal vodja operative pri Jamarski reševalni službi Marko Zakrajšek.