V jami pri Predmeji

FOTO: Padajoče kamenje jamarju prebilo čelado, pri reševanju sodeluje več deset reševalcev

A.S./STA
22. 8. 2019, 09.01
Posodobljeno: 22. 8. 2019, 12.54
Deli članek:

Med vračanjem na površje je na jamarja v breznu Preporod pri Predmeji nad Ajdovščino padel kamen in ga poškodoval. Kolega je o tem obvestil Jamarsko reševalno službo, ki je sprožila reševanje poškodovanega jamarja, je za STA povedal vodja intervencije Igor Benko.

Facebook - Jamarska reševalna služba
Reševanje poškodovanega jamarja.

Trenutno je v in ob jami 32 jamarskih reševalcev iz treh reševalnih centrov. Aktivirani so bili reševalci JRS RC Tolmin, Kranj, Sežana, Postojna, vodstvo JRS in pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS ljubljanske regije, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje. Do poškodovanega se je spustila tudi zdravnica, ki je sicer tudi jamarska reševalka. Ocenila je, da je zdravstveno stanje jamarja stabilno. Nad očesom ima hematom, dobil je infuzijo in čaka na prenos.

Težavo predstavljajo predvsem ožine v jami. Benko je povedal, da bodo morali pred dvigom poškodovanega jamarja razširiti vhod in dve ožini v jami, da bodo naredili prehod za reševalna nosila. 

Nesreča se je zgodila na približno 150 metrih globine med vračanjem po raziskovanju jame. Padajoče kamenje je jamarju prebilo čelado in ga poškodovalo. Po poškodbi je preplezal sam še približno 30 metrov, nato pa ga je jamarski kolega ustavil in odhitel po pomoč.