Zagorelo na Krasu

FOTO in VIDEO: Požarišč na Cerju še nekaj, pri gašenju bodo ponovno pomagali helikopterji

A.S./STA
22. 8. 2019, 07.28
Posodobljeno: 22. 8. 2019, 18.09
Deli članek:

Burja je tudi preko noči razplamtevala več požarišč, proti jutru pa je nekaj dežja vsaj delno omililo napor gasilcev. Danes jim bodo pri gašenju ponovno pomagali helikopterji, italijanski je že prispel in začel gasiti, pridružil se mu bo vsaj še en slovenski.

Matej Mozetič
Pogled na požar.

"Preko noči je bilo kar pestro, zaradi burje so se žarišča razplamtevala. Trenutno so aktivna še tri požarišča, ki jih bomo danes tudi ob pomoči helikopterjev poskušali pogasiti," je za STA povedal vodja intervencije Simon Vendramin.

Gasilcem včeraj ni uspelo pogasiti požara, ki je malo po poldnevu zajel okolico pomnika miru na Cerju. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje, so gasilci preko noči na robu požarišča izvajali gasilsko stražo. Dodali so, da sta helikopterja slovenske vojske ob 20.30 zaključila z gašenjem ognjenih zubljev. 

Rosana Rijavec /STA
Požar na Cerju

V sredo je bilo na terenu 125 gasilcev, dodatnih 25 jih je prišlo na pomoč iz Italije. Pomagali so gasiti tudi trije helikopterji, od tega eden iz Italije. Ponoči je bilo na delu okrog 140 gasilcev, med njimi tudi 20 z italijanske strani. Danes jih bo na terenu zamenjalo 150 gasilcev, med drugim prihaja okrepitev 20 gasilskih vozil s 104 gorenjskimi gasilci. Pomagali naj bi jim tudi štirje helikopterji. 

Po prvih ocenah je doslej zgorelo okoli 100 hektarjev borovega in listnatega gozda. Na zaraščenem in deloma neprehodnem terenu so posredovali tudi pripadniki državne enote za varstvo pred nevarnimi ubojnimi sredstvi, saj so na tem območju še vedno ostanki iz prve svetovne vojne.

Požar ni ogrozil najbližje vasi Lokvica, prav tako ne bližnjih kmetijskih površin, predvsem oljčnikov. Pred ognjem so uspeli obvarovati tudi pomnik miru na Cerju.