Na zahod

Slovenija na robu ciklona, ne bomo se mu izognili

S.R.
20. 8. 2019, 17.34
Posodobljeno: 20. 8. 2019, 20.35
Deli članek:

Da lahko Evropo razdvoji tudi vreme, kažejo trenutne vremenske razmere na kontinentu. Ni strahu, Slovenija bo na oblačen in deževen »zahodni vlak« sedla že jutri, Primorsko bo pustila zadaj.

Meteocentrale
Čez zahodno Evropo se je razvlekla vremenska fronta.

Medtem ko nad večjim delom vzhodne in južne Evrope vlada visok zračni pritisk s sončno pripeko in visokimi temperaturami, je na zahodu povsem drugače. Nad Skandinavijo se namreč nahaja ciklonsko območje, ciklon pa se je iznad Atlantika razvlekel tudi nad zahodno Evropo, poročajo ljubiteljski vremenarji pri Neurje.si. Ta vremenska fronta, ki jo spremljajo nevihte in deževje, od severa Evrope preko Alp sega vse do Iberskega polotoka. 

Naše kraje bo dosegla jutri in s sabo prinesla dobrodošlo osvežitev, a nas ne čaka nič dramatičnega. Danes zvečer in ponoči bo še precej jasno, zjutraj pa nas bodo pričakale temperature od 15 do 20 stopinj Celzija, poroča Agencija RS za okolje (Arso). Čez dan bodo na nebu zavladali oblaki, ki bodo s seboj prinesli posamezne plohe in nevihte. Te bodo pogostejše na severu in severozahodu. Na Primorskem bo še naprej povečini sončno, zapihala pa bo šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 27, na Primorskem do 32 stopinj Celzija. 

Arso
Vreme jutri popoldne.

V četrtek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo in povečini suho, medtem ko bo v petek sprva pretežno oblačno, čez dan pa se bo oblačnost trgala. Predvsem v hribovitem svetu bodo nastale krajevne plohe in posamezne nevihte. Oba dneva bo na Primorskem ob šibki burji prevladovalo sončno in vroče vreme, še poroča Arso. »Večjih nevarnosti ni pričakovati,« pa zaključujejo pri Neurje.si ter dodajajo, da se bodo »temperature proti koncu tedna ponovno približale 30 stopinjam Celzija.« Nič posebnega torej, morda le nekaj olajšanja.

Arso
Vreme v četrtek popoldne.