Ugrizi kač

V kače ne drezamo, če pa že ugriznejo, ne ukrepamo po filmsko

G.G.
20. 8. 2019, 14.28
Posodobljeno: 20. 8. 2019, 14.38
Deli članek:

Kako je z ugrizi kač v Sloveniji? So kaj bolj popadljive kot prejšnja leta?

Profimedia
Modras, tako kot druge kače, s sikanjem opozarja, da ste mu prišli preblizu.
25 odstotkov obravnavanih ugrizov, je ugrizov v roke.

Ne, zgornje vprašanje je trapasto, saj »naše« strupenjače niso agresivna bitja. Laški in navadni gad ter modras. To so kače, ki se plazijo po slovenski grudi. V naravi jih redko srečamo, saj se bojijo bitij, ki so večja od njih. Če jim pridemo preblizu, postanejo pozorne. Če bodo imeli čas, se bodo umaknile, povsem blizu pa bodo začele opozarjati s sikanjem. V skrajnem primeru, ko bodo presenečene, se bodo branile z ugrizom.

Kače so si danes prislužile pozornost medijev zaradi včerajšnjega »incidenta« pod Triglavom. Tam je neka tuja planika misleč, da v Sloveniji ni strupenih kač, prijela gada, ta pa jo je ugriznil. Planinka je medtem na varnem v ljubljanskem kliničnem centru. Počuti se dobro.

Smrt? Le če bi imeli zelo veliko smolo

Kaj pravi statistika? V UKC Ljubljana so letos obravnavali štiri ugrize kač, od tega dva ugriza modrasa in dva ugriza gada. Trem osebam so zagotovili protiserum. V lanskem letu je Center za zastrupitve obravnaval 12 primerov, kar je primerljivo s prejšnjimi leti (2017 -12, 2016 – 10, 2015 -9).

Ugrizi trojice »naših« strupenih kač so lahko ogrožujoči za zdravje ljudi. Da bi človek umrl zaradi ugriza, bi moral imeti zelo veliko smolo, poudarja Damjan Grenc s Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo. Strupi gada in modrasa lahko povzročijo hude otekline in motnje v delovanju sistema strjevanja krvi. 

Kdaj k zdravniku?

»V Center za zastrupitve UKC Ljubljana pridejo le bolniki, ki imajo srednje hude do hude znake zastrupitve zaradi ugriza strupenih kač. Če pride do zelo velike lokalne otekline, če imajo ljudje hude bolečine ali bruhajo, imajo drisko, nizek pritisk, težko dihajo ali imajo kako drugo sistemsko reakcijo, poiščejo zdravniško pomoč. Veliko ljudi zdravniške pomoči sploh ne poišče, ugrizi kač namreč najpogosteje sploh niso nevarni. Ljudem svetujem, naj se kačam v naravi izognejo in ne drezajo vanje. V kače torej ne drezamo, se jih izogibamo. Zavedati se je treba, da kače so in da posegamo v njihovo naravno okolje,« dodaja Grenc.

In če pride do ugriza kače? »Človek naj se ravna po svojem počutja,« svetuje Grenc. »Ko kača ugrizne, lahko to zgleda zelo različno, lahko sta klasični dve luknjici, lahko je samo ena luknjica, lahko je opraskanina, odvisno od situacije, v kateri je do ugriza prišlo,« pojasnjuje Grenc in razloži, kako je potrebno oskrbeti rano.

Ne sesajte, ne zarezujte

Ugrizno mesto je treba očistiti, če bi ob mestu ugriza še ostalo kaj strupa, ga je treba obrisati stran od mesta rane, da se ga ne zanese še dodatno v rano, nato se rano pokrije, prizadeti ud se imobilizira po načelih prve pomoči in se poskuša bolnika na čim manj travmatičen način spraviti do zdravnika. "Ne zarezujemo, ne podvezujemo, ne sesamo, ne izžigamo, to so dokazano metode, ki ne učinkujejo, ne pomagajo. Strupa kače ne morete dobiti ven iz rane, počasi se širi v tkiva, po žilah se raznese po telesu," poudarja Grenc.