Zahteva Evropske komisije

Se bo moral država posloviti tudi od polovičnega deleža NLB Vite?

S.R./STA
19. 8. 2019, 18.30
Posodobljeno: 19. 8. 2019, 18.31
Deli članek:

Evropska komisija naj bi od NLB po neuradnih informacijah zahtevala prodajo polovičnega deleža v življenjski zavarovalnici NLB Vita.

Primož Lavre
Evropska komisija naj bi od NLB zahtevala prodajo polovičnega deleža NLB Vite.

Komisija naj bi to zaradi neizpolnjevanja zavez o privatizaciji po poročanju medijev uradno zahtevala v prihodnjih dneh. NLB naj bi zavarovalnico prodala skupaj s KBC Insurance, ki je prav tako polovična lastnica.

Potem ko država do konca lanskega leta ni uspela prodati celotnega deleža v NLB, bo morala banka sedaj prodati delež v hčerinski zavarovalnici NLB Vita. V NLB so si sicer želeli, da jim tega ne bi bilo treba storiti, na to pa je računala tudi vlada. 

V NLB so danes zapisali, da je prodaja zavarovalnice dodatna zaveza Evropski komisiji zaradi podaljšanja roka za prodajo lastniškega deleža države v NLB, neuradnih informacij pa niso komentirali. "Zaveza o odprodaji NLB Vite je torej še v veljavi, nadaljnjih korakov oz. aktivnosti za izpolnitev te zaveze pa za zdaj ne komentiramo," so dodali. 

Rekordni dobiček

Evropska komisija naj bi največjo banko v Sloveniji o svoji odločitvi glede prodaje polovičnega deleža obvestila kmalu, poročajo Finance. 

Življenjska zavarovalnica je imela lani rekordnih 8,3 milijona evrov čistega dobička. Zavarovalnica, za katero si je NLB prizadevala, da bi lahko ostala v njeni lasti, je lani obračunala za 76,9 milijona evrov bruto premij, kar v primerjavi z letom prej predstavlja devetodstotno rast. Od tega je 73,1 milijona evrov ustvarila z naslova premij življenjskih zavarovanj. Po neuradnih informacijah Financ naj bi prodajalci pričakovali od 20 do 30 milijonov evrov kupnine. 

Država je junija zaključila postopek prodaje 75 odstotkov minus ene delnice NLB, s čimer je zaključila privatizacijo največje slovenske banke. Država je s privatizacijo NLB in dividendami, ki jih je z naslova delnic NLB prejela od leta 2015, iztržila 1,21 milijarde evrov, samo za dokapitalizacijo pa je medtem v sanaciji konec leta 2013 namenila 1,55 milijarde evrov.