Slovenija

Kmetijstvo in živilstvo nove generacije

Oglasno sporočilo
19. 8. 2019, 16.00
Posodobljeno: 19. 8. 2019, 16.03
Deli članek:

Agra 2019 bo v Gornji Radgoni od 24. do 29. avgusta s svojo 57. ponovitvijo eden najpomembnejših kmetijsko-živilskih sejmov v tem delu Evrope. Poudarki bodo na digitalizaciji v kmetijstvu in agroživilstvu.

Promocijsko gradivo
Sejem Agra - 1850 razstavljavcev, 32 sodelujočih držav, 71.800 kvadratnih metrov površin.
Za polne želodce
Hrana iz naše bližine, pridelki in izdelki avtohtonih slovenskih pasem in rastlin so pomemben del Slovenije – Evropske gastronomske regije 2021. Vsakodnevno jo bo s kulinaričnimi stvaritvami napovedovala Agrina kuhinja.

Mednarodna sejemska razstava bo prikazala novosti (tudi svetovne premiere), vrhunsko tehnologijo in tehniko za poljedelstvo, živinorejo, gozdarstvo, živilsko-predelovalno industrijo, vinogradništvo, vinarstvo in ekološko kmetijstvo. Ponudila bo opremo, semena ter sredstva za nego rastlin in živali in seveda najboljše pridelke in živila iz naše bližine in sveta. Sejem AGRA bo Svetoval tudi pri koriščenju evropskih sredstev in nudil praktične nasvete za pridelavo, predelavo in trajnostno samooskrbo.

SVEČANA OTVORITEV

Dežela partnerica sejma je avstrijska Štajerska, ki bo poskrbela tudi za kulturni program ob svečanem odprtju sejma. Popestril ga bo tudi nastop Lipicancev, ki s Slovenijo in Avstrijo povezujejo še Madžarsko, Italijo, Hrvaško, Slovaško, Bosno in Hercegovino ter Romunijo, ki so skupaj nominirale tradicionalno vzrejo lipicancev za seznam nesnovne dediščine pri Unescu. Ob avstrijski Štajerski, se bodo predstavile Madžarska, Hrvaška, Severna Makedonija, Poljska, Bolgarija, Vietnam in projekt »City Cooperation II", ki povezuje 24 mest sosednjih Slovenije, Avstrije in Madžarske.

BOGAT PROGRAM

Najboljše tradicije in nove trajnostne prakse bodo oživljale strokovne razstave in predstavitve rejskih dosežkov s področja govedoreje, konjereje, reje drobnice in razstava avtohtonih pasem domačih živali s ponudbo izdelkov s teh kmetij. Maneža bo vsak dan prostor zanimivega dogajanja. V soboto bodo na njej zaplesali polko. V nedeljo nam bodo mladi prikazali vodenje teličkov, silaki pa tekmovanje v vlečenju vrvi. V ponedeljek bodo ocenjevali razstavljeno govejo živino. V torek, na dan konjereje, se bodo konjem, prisotnim na razstavah, pridružili tudi konji pasme haflinger, slovenski hladnokrvni konj in kasači s posebno atraktivno predstavitvijo. V sredo bomo občudovali drobnico in striženje ovac, vsak dan pa se bomo lahko popeljali z volovsko vprego
Osrednji sejemski vrt Biotehniške šole Rakičan predstavlja več kot 300 rastlin za zdravo družinsko samooskrbo.
Kmetijski inštitut Slovenije bo predstavil stare, nove pa tudi bodoče slovenske sorte krompirja. Bogato in poučno dogajanje v gozdno parkovnemu nasadu zagotavlja Zavod za gozdove Slovenije, ki bo obeležil 25. obletnico javne gozdarske službe v samostojni Sloveniji.

Kot veleva tradicija, na Agri ne bo le poslovno uspešno, temveč tudi družabno, veselo, prijateljsko, okusno in zabavno.