Nepopolna rešitev

Okoljska aktivistka Greta na jadrnico, ekipa jadrnice pa na letalo

G.G./STA
19. 8. 2019, 15.29
Posodobljeno: 19. 8. 2019, 15.30
Deli članek:

Ekipa okoli mlade aktivistke Grete Thunberg se spopada z očitki, da je podnebju prijazno potovanje mladenke čez Atlantski ocean farsa.

Profimedia
Greta pravi, da se na jadrnici počuti dobro. "Dobro jem in spim, zaenkrat še brez morske bolezni," je zapisala. Dodala je, da je bivanje na jadrnici "kot kampiranje na vlakcu smrti".

Greta Thunberg se je konec prejšnjega tedna iz britanskega Plymoutha z jadrnico podala čez Atlantik. Na regatni jadrnici Malizia II brez ogljičnega odtisa ji na poti na podnebni vrh ZN v New Yorku družbo delata oče Svante in snemalec, ki dokumentira celotno potovanje. S plovilom upravljata izkušena jadralca Boris Herrmann in Pierre Casiraghi.

Kmalu pojavile kritike, da bo Gretino potovanje vendarle zahtevalo tudi izpuste toplogrednih plinov. To je javnosti prvi povedal tiskovni predstavnik Herrmanna, ki je za nemški časnik TAZ dejal, da bo v New York letelo več ljudi, ki bodo jadrnico pozneje varno pripeljali v Evropo. Sam Hermann naj bi po naporni poti čez Atlantik letel nazaj domov. Časnik je tako sklenil, da bo potovanje Thunbergove z jadrnico zahtevalo več poletov in s tem ustvarilo več izpustov, kot če bi sama sedla na letalo do New Yorka.

Odtehtali naj bi drugi ukrepi

Menedžerka ekipe Malizie Holly Cova je vztrajala, da je potovanje Thunbergove ogljično nevtralno. Za vse lete posadke bodo namreč odtehtali z drugimi ukrepi, je obljubila.

Pojasnila je, da je bilo potovanje 16-letnice v New York organizirano "zelo na hitro, zato bosta morali dve osebi leteti v ZDA, da pripeljeta plovilo nazaj". "Imamo le eno plovilo, zato ne morejo enostavno tudi drugi jadrati tja. Skupno bodo na ladji na poti nazaj štirje člani posadke. To so logistične odločitve, ki jih je sprejela ekipa Malizia sama," je zatrdila.

Cova je še priznala, da gre za "nepopolno rešitev", a v ekipi verjamejo, da je pokritje izpustov s financiranjem projektov za zmanjšanje ogljikovih emisij drugod "bolje kot nič".

Kako domov? Še ne ve!

Thunbergova se je za pot z jadrnico odločila, ker ne želi leteti in s tem obremenjevati okolja z izpusti toplogrednih plinov. Z jadrnico naj bi premagala razdaljo do podnebnega vrha ZN v New Yorku 23. septembra, udeležiti se namerava tudi podnebnih protestov, ki so v tem mestu napovedni za 20. in 27. september.

Ustanoviteljica protestnega gibanja Petki za prihodnost bo obiskala tudi Kanado in Mehiko, decembra pa se bo udeležila okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah v čilski prestolnici Santiago de Chile. Kako bo opravila vsa ta potovanja, še ni pojasnila. "Ne vem, kako bom prišla domov," je še dodala, preden se je podala na dolgo pot.