Celo premoženje za posteljo

Študentske najemnine zrasle prek vseh meja

Ž.K.
18. 8. 2019, 07.35
Deli članek:

Tisti študenti, ki ne bodo dobili prostora v študentskih domovih, bodo v univerzitetnih mestih zelo težko našli ugodno namestitev.

Bobo
Septembra bo znano, kdo je dobil mesto v študentskem domu.

Z oktobrom bo v Ljubljano in ostala mesta, kjer domujejo fakultete, prišla nova generacija študentov. Številni bodo iskali tudi ugodno namestitev. Tisti bolj srečni v cenejših in subvencioniranih študentskih domovih, ostali pa bodo prepuščeni trgu. Predvsem v Ljubljani cene najemniških stanovanj rastjo v nebo. Nepremičnin je premalo, vse več tistih, ki stanovanja oddajajo v najem, pa jih namenijo turistom.

Polni študentski domovi

V petek se je iztekel rok za oddajo prošenj za mesta v študentskih domovih. V študijskem letu 2019/20 je razpisanih 12.145 mest za subvencionirano bivanje, za sprejem 4718 mest in 7403 za podaljšanje bivanja, 24 mest pa je namenjenih študentom s priznano mednarodno zaščito. Višina subvencije za bivanje študentov za prihodnje leto znaša 21,50 evra na študenta za javne študentske in dijaške domove ter 32 evrov za zasebne študentske domove in bivanje pri zasebnikih s subvencijo. Cenzus za prejem subvencije je 2522,33 evra bruto mesečno na družinskega člana lani. Subvencionirane najemnine v študentskih domovih v Ljubljani se začnejo pri 42 evrih, kolikor je treba plačati za posteljo v študentskem domu na Ilirski ulici ali na Kardeljevi ploščadi za Bežigradom. Najdražje so namestitve v enoposteljnih sobah in apartmajih, ki se ob subvenciji gibljejo okoli 100 evrov na mesec. Študenti, ki prejemajo državno štipendijo in imajo stalno bivališče zunaj kraja študija, prejmejo tudi dodatek za bivanje v višini 80 evrov.

Mediaspeed
Največji del študentskih stroškov predstavlja najemnina.

Služenje s študenti

Tisti, ki mislijo najeti sobo ali stanovanje v glavnem mestu, se bodo srečali s popolnoma drugačnimi cenami. Kako si lastniki stanovanj predstavljajo posel s študenti, zgovorno govori oglas, objavljen v eni od facebook skupin za prodajo ali oddajo nepremičnin. Najemodajalka oddaja opremljeno trisobno stanovanje. Za največjo sobo, ki meri 20 kvadratnih metrov, želi kar 380 evrov, za tri kvadratne metre manjšo 290 evrov in za enoposteljno sobo 250 evrov.

Premoženje za posteljo

Pregled nedavno objavljenih oglasov na enem od spletnih oglasnikov kaže, da je ponudba skromna, najnižje cene za posteljo v sobi pa se gibljejo med 100 in 150 evri, za celotno sobo okoli 200 evrov. Do te cene, torej 200 evrov, je trenutno v Ljubljani glede na aktualno ponudbo na voljo zgolj 30 sob. Tisti, ki si želijo lastno stanovanje oziroma garsonjero, bodo morali odšteti od 350 evrov navzgor in dodati še znesek mesečnih stroškov. Takšno je trenutno stanje v Ljubljani. V Mariboru je stanovanj za študente še manj, trenutno jih je glede na spletno ponudbo na voljo le okoli 20. Cene se sicer nižje kot v Ljubljani, samostojno sobo lahko študent najde že za nekaj več kot 100 evrov na mesec, stanovanje pa za 250 evrov. Kot kaže, je najtežje stanovanje ali sobo dobiti ta trenutek v Kopru, saj je turistična sezona na vrhuncu. Tako se trenutno v celotnem mestu oddaja le 16 stanovanj, cene pa so primerljive z Ljubljano. Za stanovanje, veliko 35 kvadratnih metrov, želi najemodajalec 500 evrov mesečno, cena za posteljo v sobi je okoli 150 evrov, za celo sobo okoli 200 evrov.