Združitev Prekmurja z matico

FOTO: Pahor o izjemni prelomnici, ki je pozneje omogočila, da Slovenci živimo v samostojni državi

S.R./STA
17. 8. 2019, 13.30
Posodobljeno: 17. 8. 2019, 13.38
Deli članek:

Predsedniška palača je svoja vrata za obiskovalce odprla tudi danes, ob državnem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Bobo
Dan odprtih vrat v predsedniški palači.

Zbrane, med njimi Prekmurce, je nagovoril predsednik republike Borut Pahor, ki je poudaril pomen združitve Prekmurja z matico, se zahvalil najbolj zaslužnim za to ter dejal, da danes slavi vsa Slovenija. Dogodek v predsedniški palači je s kulturnim programom popestrila otroška folklorna skupina iz Beltincev, ki je predstavila nekaj najzaslužnejših posameznikov za to, da so Prekmurci danes ponosni Slovenci. 

Bobo
Dan odprtih vrat v predsedniški palači.

Pahor je v svojem nagovoru zbranim izrazil občudovanje do prekmurskih Slovencev, ki so pred 100 leti v zelo zapletenih domačih in mednarodnih okoliščinah narodnostno dozoreli, da so se ob svojih voditeljih - Matiju Slaviču, Jožefu Kleklu in Ivanu Jeriču - znali odločiti za Slovenijo in za združitev s slovenskim narodom. To je v naši zgodovini predstavljalo izjemno prelomnico, ki je pozneje omogočila, da smo Slovenci leta 1991 ne samo živeli v isti državi, ampak tudi v samostojni državi, je dejal Pahor. 

Bobo
Dan odprtih vrat v predsedniški palači.

Po njegovih navedbah so se omenjeni katoliški duhovniki zavedali, da gre na mirovni konferenci v Parizu za vse ali nič. Želeli so izkazati voljo ljudstva, ne le voljo intelektualcev in duhovniške elite, da živijo skupaj z drugimi Slovenci, in to jim je uspelo. "Naša naloga je, da državo razvijamo in omogočimo našim otrokom in njihovim otrokom, da uživajo mir, varnost in blaginjo, tudi v evropskem prostoru, kjer bo za vse dovolj prostora, ne glede na različna razmišljanja," je še sporočil predsednik republike. 

Bobo
Dan odprtih vrat v predsedniški palači.

Ta konec tedna je sicer vrhunec slovesnosti ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. V petek je v Beltincih potekala občinska slovesnost, danes pa bosta sveta maša in državna proslava. Pahor je danes spomnil, da se je udeležil občinske proslave, nagovor pa bo imel tudi ob koncu današnje maše. 

Današnjim obiskovalcem je tako kot ob drugih praznikih razkazal prostore predsedniške palače ter odgovoril tudi na vprašanja obiskovalcev. Med njimi je bilo veliko otrok, ki so se po dogodku razveselili sladoleda. Dneve odprtih vrat na pobudo Pahorja ob državnih praznikih pripravlja Urad predsednika republike Slovenije. Doslej so v predsedniki palači gostili več kot 20.000 obiskovalcev.