Dolenja Žetina

Vsi pomagajo starejši mami pri skrbi za eno od hčerk

P.K.
17. 8. 2019, 07.31
Posodobljeno: 23. 9. 2019, 15.11
Deli članek:

Na Gorenjskem, v Dolenji Žetini, na kmetiji v odročni vasi, biva prav posebna družina. Vsi njeni člani si med seboj zelo pomagajo. Še posebej pozorni so do Martine, ki ima downov sindrom.

Osebni arhiv
Ker je Martinina mama že v letih, ima jih 88, ji ostali otroci pomagajo pri skrbi zanjo in ostalih opravilih.
 Če bi radi pomagali njim in ostalim družinam, lahko to storite z nakazilom v poljubni višini na račun: SI56 0510 0801 5311 248. Prispevate lahko tudi z SMS-sporočilom z vsebino NOGICENOGICE5, ki ga pošljete na 1919, pri čemer boste donirali 5 evrov. Osrednji dogodek naše humanitarne akcije, na kateri šteje vaša prisotnost, saj se na ta način višajo sredstva za družine, pa bo sicer v soboto, 28. septembra, na Bledu.

Dobrodelni dan je humanitarna akcija našega časnika in društva Vesele nogice, v kateri zbiramo finančne donacije, ki jih bomo razdelili med družine otrok s posebnimi potrebami.

Sredstva, ki jih dobrosrčno darujete vi, dragi bralci, bodo družinam, ki vam jih na naših straneh predstavljamo ob petkih, še kako prav prišla, saj bodo z njimi nekoliko lažje kljubovale izzivom vsakdana. Ena od njih je velika družina iz okolice Poljan nad Škofjo Loko, ki nam jo predstavi njena članica Dragica Bogataj.

Ta najprej spregovori o svoji sestri, 40-letni Martini, ki se je rodila z downovim sindromom, kromosomsko motnjo, ki jo povzroči dodaten 21. kromosom. Posledica tega je upočasnjen razvoj. »Martina je tako lažje duševno prizadeta in na splošno nekoliko zaostaja v razvoju. Je pa sicer precej samostojna. Gre sama na sprehod, pomaga nam na kmetiji, na primer pri spravilu sena, saj rada grabi. Tudi po hiši kaj postori, recimo pomete, skratka, je pridna,« nam jo opiše.

Ne potrebujejo veliko

Dragica ima še druge sestre, a je prav ona ostala doma in si tam ustvarila družino. Ima že odrasle otroke, ki so se odselili, ti pa jih zdaj obiskujejo že z vnuki. »Dobro se razumemo, si pomagamo. Naša mama je stara 88 let in smo ji, predvsem kar zadeva skrb za Martino, v veliko podporo. Očeta smo namreč izgubili,« nam pojasni.

Ker ima njihova mama nizko pokojnino, ji bodo sredstva iz naše akcije prišla res prav, nam zaupa Dragica. »Saj skromno živi naša mama, ji pomagamo, a vseeno bi jo radi še malce finančno razbremenili,« so hčerine želje.

Osebni arhiv
Martina je na kmetiji družini v veliko pomoč; rada grabi in pometa, predvsem pa ji veliko pomeni družba.

Medalje s teka

Martina je sicer zelo družabna in dobrovoljna. Rada se druži z ljudmi, sploh z otroki, nam pove sogovornica. »Veseli se tudi piknikov in drugih aktivnosti, ki jih priredi lokalno društvo Sožitje. Tudi športnih prireditev se udeležuje. Rada teče, gre celo na kakšno tekmovanje. Včasih je tako uspešna, da dobi medaljo, na kar je res ponosna in mi nanjo. Zelo vesela bo tudi, ko bo videla objavo o naši družini in svojih uspehih v vašem časopisu,« pravi Dragica.

»Dobro se razumemo, poskrbimo za to, da Martini nič ne manjka. Smo složni in sestra, ki ima posebne potrebe, res ni v nikakršno breme,« za konec doda Dragica Bogataj.