Slovenija

Minister Zajc bi na mesto šefa inšpektorata za okolje postavil Dragana Matića

G.G./STA
14. 8. 2019, 17.50
Posodobljeno: 14. 8. 2019, 17.57
Deli članek:

Minister za okolje in prostor Simon Zajc ni zadovoljen z delom glavne inšpektorice inšpektorata za okolje in prostor Dragice Hržica. Njeno zamenjavo bo predlagal na eni izmed prihodnjih rednih sej vlade, torej predvidoma konec avgusta ali v začetku septembra.

STA
Simon Zajc, minister za okolje in prostor, meni, da se bo Matič izkazal za dobro izbiro.

Na njeno mesto bo predlagal Dragana Matića, sicer predsednika sveta SMC. Minister Zajc, ki  tudi sodi v kvoto SMC, meni, da je Matić usposobljen in primeren za vodenje okoljskega inšpektorata, saj ima tako vodstvene izkušnje kot strokovne kompetence. Ima deset let delovnih izkušenj na področju inšpekcijskega nadzora, saj je bil inšpektor višji svetnik na inšpektoratu za kulturo in medije od leta 1999 do 2009. Eno leto je ta inšpektorat tudi vodil, so obrazložili na ministrstvu. 

Zajc sicer v javnih izjavah ni skrival nezadovoljstva z delom inšpektorata, ki ga vodi Hržica. V zadnjih tednih so najbolj odmevali očitki o domnevno pomanjkljivem nadzoru nad dejavnostjo predelave nenevarnih odpadkov v moravški družbi Termit, zaradi česar je Zajc nad delom inšpektorata tudi odredil izredni nadzor.

Očitki o strankarskem kadrovanju

Se je pa nad Zajca v javnosti že zgrnil plaz očitkov zaradi napovedi, da bo za novega šefa inšpektorata imenoval Matića, saj da ta nima nikakršnih izkušenj na tem področju, in da gre tako za izključno strankarsko kadrovanje. Matić je sicer z Zajcem v minulem mandatu delil poslanske klopi.

Pomembna je kompetentnost, odgovarja SMC

V SMC pa na očitke o strankarskem kadrovanju odgovarjajo: "Resor, ki ga je prevzel Zajc, je bil dolga leta voden premalo ambiciozno. Zdaj se stvari korenito premikajo na bolje, minister svoj program uresničuje s sodelavci. Pomembno je, da so kompetentni, da je z njimi mogoče dobro sodelovati in da se vzpostavi medsebojno zaupanje." Ministrova ocena in odgovornost pa je, da na mesta iz svoje pristojnosti imenuje oz. predlaga takšne ljudi, so v stranki še navedli za STA.

Podobno so v kabinetu predsednika vlade navedli, da so tovrstni predlogi imenovanj in razrešitev v pristojnosti posameznih ministrov, zato prevzemajo tudi vso odgovornost pri svojih odločitvah.

Bobo
Simon Zajc