Zamude in odpovedi

Uničene počitnice: »ujeta« na letališču je ostala brez dopusta

P.K.
14. 8. 2019, 20.05
Deli članek:

V zadnjem obdobju smo že poročali, da se pri letalskem prevozniku Adrii Airways večkrat dogajajo odpovedi letov. O tem so njihovi razočarani potniki tudi veliko pisali na družbenih omrežjih.

STA
Zaradi težav z Adrio se je nekaj Slovencev obrnilo na Evropski potrošniški center Slovenija.

Potem ko so se objave nezadovoljnih potnikov na družbenih omrežjih nekoliko umirile, je v zadnjih dveh tednih spet mogoče prebrati nekaj zapisov, ki izražajo nezadovoljstvo nad izvedbo letov pri Adrii.

Avtorica enega od njih je tuja državljanka Rachel. Na družabnih  omrežjih je sporočila, da do cilja sploh ni prišla, ker so doživeli dve zamudi in dve odpovedi letov. »Niso nam hoteli vrniti denarja za vozovnice pa tudi posadka je bila neprijazna. Zdaj smo dva dni prisiljeni obtičati v Sloveniji in vse, kar dobimo od vas, sta sok in piškot. Odlično, Adria Airways, ker ste mi uničili počitnice,« zapisuje.

V primeru odpovedi leta mora letalski prevoznik potniku ponuditi možnost izbire med povračilom vozovnice ali spremembo poti do končnega cilja. »Če se potnik odloči za možnost povračila, letalski prevoznik do njega nima nobenih nadaljnjih obveznosti. Drugače pa je v primeru, če se potnik odloči nadaljevati potovanje. Takrat mora letalski prevoznik poskrbeti za potnika, dokler ta ne pride na cilj,« je zapisano na spletnih straneh Evropskega potrošniškega centra (EPC) Slovenija.

Kaj vse morajo omogočiti

To pa pomeni, da mora potniku ponuditi hrano in pijačo ter omogočiti dostop do telefona, računalnika ali faksa. Če nadaljevanje poti ni možno istega dne, mora prevoznik zagotoviti tudi nastanitev v hotelu in prevoz z letališča do kraja nastanitve. Te pravice pripadajo potniku ne glede na to, kakšni so razlogi za odpoved leta. Očitno v Rachelinem primeru ni tako, zato verjetno turistka zdaj razmišlja o zahtevku za odškodnino.

Ta ji v primeru odpovedi leta in neprimerne oskrbe tudi pripada. »Višina odškodnine je odvisna od dolžine leta. Za lete do 1500 kilometrov znaša 250 evrov, za lete znotraj EU, ki so daljši od 1500 kilometrov, in vse druge lete med 1500 in 3500 kilometri je 400 evrov, za lete, ki so daljši od 3500 kilometrov, pa odškodnina znaša 600 evrov,« pojasnjuje EPC Slovenija in opozori, da se odškodnina zniža, če prevoznik zagotovi nadomestni let in potnik na cilj prispe z manjšo zamudo, pa še, če je potnik o odpovedi leta obveščen več kot 14 dni pred načrtovanim odhodom, mu odškodnina ne pripada.

Odvisno, kaj je vzrok

Potrošniški center izpostavi tudi, da letalski prevoznik odškodnine ni dolžan izplačati, če je odpoved leta posledica izrednih razmer, to so politične nestabilnosti, slabe vremenske razmere, tveganja, povezana z varovanjem, nepredvidene pomanjkljivosti, ki lahko prizadenejo varnost leta, ali stavke. Tu pa nastopi težava, saj letalski prevozniki odpovedi pogosto utemeljujejo s tehničnimi težavami, zaradi česar se potniki pogosto soočajo z odgovori, da niso upravičeni do odškodnine, ker gre za izredne razmere. »V zvezi s tem je pomembna odločitev Sodišča EU, da se tehnične težave lahko štejejo za izredne razmere le v primeru prikrite napake pri izdelavi letala, aktov sabotaže ali terorističnega napada,« pojasni EPC Slovenija.

Adria je izplačevala odškodnine

In koliko sploh je odškodnin in pritožb? EPC Slovenija, ki poleg informiranja in svetovanja potrošnikom pomaga reševati pritožbe zoper tuje ponudnike blaga in storitev iz EU, Islandije in Norveške, jih beleži kar nekaj. »Letos smo prejeli 132 vprašanj in pritožb v zvezi z letalskimi prevozi. Potniki so največkrat spraševali o upravičenosti do odškodnine in o postopku oddaje pritožbe. Dvajset pritožb, v katerih je bil zahtevek (za odškodnino) slovenskega potrošnika zoper tujega prevoznika upravičen, smo posredovali na EPC v državi sedeža prevoznika,« so povedali.

Približno četrtina od skupnega števila primerov s področja letalskega prevoza so vprašanja in pritožbe slovenskih potnikov, ki so leteli z Adrio Airways, nam je še razkril center. »Zoper slovenskega prevoznika Adrio Airways smo na EPC prejeli tudi devet pritožb tujih potnikov, za katere smo ocenili, da so utemeljene, in smo ukrepali. Trije primeri so še odprti, ostali so zaključeni, pri čemer se je Adria Airways v enem primeru sklicevala na izredne okoliščine, v ostalih petih primerih pa so ugodili celotnemu zahtevku potnika.«