UKC Ljubljana glede odpovedi Smiljiću na sodišče vložil pritožbo

S.R./STA
14. 8. 2019, 13.03
Posodobljeno: 14. 8. 2019, 13.05
Deli članek:

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana se je pritožil na odločitev ljubljanskega delovnega in socialnega sodišča glede odpovedi delovnega razmerja Urošu Smiljiću.

Bobo
Sodišče je ugotovilo, da je bil način, na katerega so v UKC odpustili prvoobtoženega v aferi preskakovanje čakalnih vrst Smiljića, nezakonit.

Smiljić, zoper katerega še poteka kazenski postopek na ljubljanskem okrožnem sodišču, je namreč na delovnem in socialnem sodišču vložil tožbo proti UKC Ljubljana, v kateri je zahteval, da ga ta znova zaposli. UKC ga je namreč odpustil aprila 2018 zaradi ukinitve delovnega mesta. 

Sodišče pa je ugotovilo, da so Smiljiću v ljubljanskem kliničnem centru delovno razmerje odpovedali iz namišljenih razlogov oziroma zaradi ukinitve delovnega mesta, čeprav potreba po delu, ki ga je opravljal, dejansko ni prenehala. 

K odpovedi je v veliki meri prispeval izbruh afere s preskakovanjem čakalnih vrst in posledično negativna medijska kampanja, je še ugotovilo delovno sodišče in opozorilo, da to ni utemeljeni poslovni razlog za odpoved. 

Če so v UKC Ljubljana menili, da je Smiljić storil kaznivo dejanje, bi morali sprožiti postopke za odpoved iz krivdnih razlogov.